JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ajankohtaista >> Uutiset >> 201610 Ruukilla tuotesertifikaatti taydentaa CE-merkintaa

Ruukilla tuotesertifikaatti täydentää CE-merkintää

Sidebar Image

Ruukilla tuotesertifikaatti täydentää CE-merkintää

27.10.2016

Ruukki ja aiemmat asianomaiset yritykset ovat tehneet VTT Expert Servicen ja sitä edeltävien VTT:n organisaatioiden kanssa yhteistyötä eri muodoissa vähintään 25 vuoden ajan.​ Ruukki on valmistanut myös sandwich-paneeleita jo yli 25 vuotta. VTT Expert Service on ollut matkalla mukana koko ajan.

Paneeleita käytetään julkisivuissa, väliseinissä ja sisäkatoissa, myös kattopaneeleita on olemassa. Yleisimpiä käyttökohteita ovat teollisuus- ja liikerakennukset, urheiluhallit, varastot ja voimalaitokset. Paneelit soveltuvat myös elintarviketeollisuuden rakennuskohteisiin ja vaativiin puhdastilakohteisiin. Sandwich-paneeli on esivalmistettu elementti, jossa on kahden maalipinnoitetun teräslevyn välissä eristyskerroksena palamatonta mineraalivillaa tai muuta rakenteellista eristettä.

Heti alkuun Ruukille oli selvää, että uusi tuote testataan perusteellisesti. Ruukille kaikkien tuotteiden turvallisuus on ensiluokkaisen tärkeää. Itsekantavalle sandwich-elementeille on harmonisoitu tuotestandardi, jonka mukaiset tuotteet tulee CE-merkitä. Sandwich-elementtejä käytetään myös kantavina rakenteina ja muun muassa tämän vuoksi Suomessa on laadittu kansallinen soveltamisstandardi. CE-merkintää haluttiin täydentää tuotesertifikaatilla, joka ottaa huomioon kansallisen soveltamisstandardin asettamat kantavuutta koskevat vaatimukset. tuotesertifikaatissa ilmoitetaan esimerkiksi osavarmuusluvut ja kuormituskäyrät tai –taulukot, joita valmistaja ei voi ilmoittaa suoritustasoilmoituksessa. Sertifikaatti tuo lisäksi mukanaan lujuusominaisuuksien osalta kolmannen osapuolen valvonnan, jota tällä hetkellä CE-merkintä ei edellytä.

​Testaus apuna myös tuotekehittelyssä

Sandwich-paneeleita on testattu tarpeen mukaan heti alussa ja monin eri tavoin vuosien varrella, mm. kun uusia tuotteita on kehitetty. Testausmenetelmät ja niihin liittyvät käytännöt ovat joltain osin muuttuneet 25 vuoden aikana, mutta myös vaatimukset ja määräykset ovat muuttuneet. Osan testauksista valmistaja pystyy itse suorittamaan, mikäli käytössä on asianmukaiset menetelmät ja laitteet sekä osaaminen, mutta osa testauksista on järkevää tai pakko suorittaa ulkoisena palveluna.

Sandwich-paneeleissa testataan monipuolisesti mm. mekaaniset ominaisuudet, palo-ominaisuudet, lämmöneristävyys- ja tiiveysominaisuudet, ääneneristävyys ja pitkäaikaiskestävyys. Rakenneratkaisut ovatkin erittäin energiatehokkaita ja auttavat rakennusten käyttäjiä säästämään energiaa.

Tuotesertifikaatin hakuprosessi ei ole pelkkää testausta

Sertifiointiprosessi kaikkine vaiheineen oli melko työläs ja aikaa vievä, mutta myös opettava ja hyödyllinen. Prosessissa oli lähtökohtana ja tavoitteena kehittää sisällöltään sellainen sertifikaatti, joka erityisesti vastaa omalta osaltaan prosessia Suomessa oleviin vaatimuksiin lujuusominaisuuksien käytännön tarpeiden mukaisesta esittämisestä ja kolmannen osapuolen suorittamasta valvonnasta.

Ota yhteyttä

Eurofins Expert Services
Tiina Ala-Outinen
Puh. 050 308 9275
TiinaAla-Outinen@eurofins.fi

Uutisen julkaisi 27.10.2016 VTT Expert Services, joka on nyt nimeltään Eurofins Expert Services ja osa Eurofins Groupia.