JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ajankohtaista >> Uutiset >> 201612 Paikallavalettujen betonirakenteiden lujuuden varmistamiseen uusia vaatimuksia

Paikallavalettujen betonirakenteiden lujuuden varmistamiseen uusia vaatimuksia

Sidebar Image

Paikallavalettujen betonirakenteiden lujuuden varmistamiseen uusia vaatimuksia

8.12.2016

Pääkaupunkiseudun (Helsinki, Espoo ja Vantaa) rakennusvalvonnat edellyttävät jatkossa erikseen esitettävää lausuntoa siitä, täyttävätkö rakennuksen paikallavalettujen kantavien ja jäykistävien betonirakenteiden lujuudet niille säännöksissä ja rakennesuunnitelmissa asetetut vaatimukset.

Lujuuden vaatimustenmukaisuuden varmistaminen voidaan toteuttaa joko maankäyttö‐ ja rakennuslain 150 §:n mukaisen ulkopuolisen tarkastuksen periaatteita noudattaen tai rakennushankkeeseen ryhtyvän esityksestä maankäyttö‐ ja rakennuslain 150 b §:n mukaisen asiantuntijatarkastuksen periaatteita noudattaen. Jos asiantuntijalausunnon tekijänä käytetään muuta kuin rakennushankkeen vastaavaa rakennesuunnittelijaa, on tekijä hyväksytettävä rakennusvalvonnassa ennen selvitystyöhön ryhtymistä.

Käytäntö koskee rakennuksia, joiden seuraamusluokka on CC2 tai CC3 normaaleja pientaloja lukuun ottamatta. Käytäntö ei koske normaaleja pientaloja, eli omakoti‐, pari‐ ja rivitaloja.

Uuden vaatimuksen taustalla ovat todetut ongelmat paikallavalettujen betonirakenteiden laadunvarmistuksessa. Käytäntö koskee käynnissä olevia rakennushankkeita ja on voimassa 8.12. alkaen toistaiseksi.

Testaa betoni VTT Expert Servicellä

Testaamalla työmaasi betonin​ meillä, saat oikeaa tietoa lausunnon pohjaksi.

Tarjoamme testauspalveluja betonirakenteiden lujuuden ja muiden olennaisten ominaisuuksien selvittämiseen sekä asiantuntijalausuntoja kantaville ja jäykistäville​ betonirakenteille asetettujen vaatimusten täyttymisestä.

Hyödynnä betonin testauksen peruspaketti tai pyydä tarjous räätälöidystä testauksesta.

Betonin laadun testaamisen peruspaketissa selvitetään lujuus, suojahuokosrakenne, mikrorakenteen erityispiirteet sekä arvio betonissa käytetystä fillerimateriaalista.

  • 9 lujuus- ja tiheysmääritystä asiakkaan toimittamista rakennekoekappaleista.
  • 2 mikrorakenneanalyysiä, jotka sisältävät huokosjakomäärityksen, ohuthieanalyysin ja fillerianalyysin.

Mikrorakenneanalyysit tehdään erikseen sahatuista poralieriöistä (halkaisija 100mm ja korkeus vähintään 70 mm) tai asiakkaan valitsemista rakennekoekappaleista, joiden korkeuden tulee olla vähintään 200 mm.

​Betonin testauspaketin hinta on 2415 euroa + alv.  ​

Ota yhteyttä

Eurofins Expert Services

Uutisen julkaisi 8.12.2016 VTT Expert Services, joka on nyt nimetään Eurofins Expert Services ja osa Eurofins Groupia.