JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ajankohtaista >> Uutiset >> 201706 Paikalle valettujen betonirakenteiden laatua varmistetaan testauksella

Paikalle valettujen betonirakenteiden laatua varmistetaan testauksella ja asiantuntijalausunnolla

Sidebar Image

Paikalle valettujen betonirakenteiden laatua varmistetaan

26.6.2017

Pääkaupunkiseudun (Helsinki, Espoo ja Vantaa) rakennusvalvonnat edellyttävät nykyään erikseen esitettävää lausuntoa siitä täyttävätkö rakenteilla olevan rakennuksen paikallavalettujen kantavien ja jäykistävien betonirakenteiden lujuudet niille säännöksissä ja rakennesuunnitelmissa asetetut vaatimukset.

Käytäntö alkoi joulukuussa 2016 ja se on voimassa toistaiseksi. Taustalla ovat todetut ongelmat paikallavalettujen betonirakenteiden laadunvarmistuksessa. Vaatimus koskee käynnissä olevia rakennushankkeita rakennuksissa, joiden seuraamusluokka on CC2 tai CC3. Tämä tarkoittaa esimerkiksi yli 8 kerroksisia asuin-, konttori- ja liikerakennuksia. Käytäntö ei koske tavallisia pientaloja (omakoti-, pari- ja rivitalot).

Jos asiantuntijalausunnon tekijänä käytetään muuta kuin rakennushankkeen vastaavaa rakennesuunnittelijaa, on tekijä hyväksytettävä rakennusvalvonnassa ennen selvitystyöhön ryhtymistä.

VTT Expert Services Oy:n kokeneet asiantuntijat ovat apunasi,​ kun haluat osoittaa paikalle valettujen betonirakenteiden lujuuden ja laadun. T​estaamme betonin puristuslujuuden. Tarvittaessa saat meiltä myös rakennusvalvonnan hyväksymän asiantuntijalausunnon.

Betonin lujuuden varmistamiseksi määritellään tarvittavat toimenpiteet rakennushanke- ja rakennusosakohtaisesti. Betonin lujuuden selvittämiseksi tehdään kimmovasaratestauksia. Tarvittaessa rakenteesta otetaan poralieriökappaleita, jotka testataan VTT Expert Servicesin akkreditoidussa testauslaboratoriossa. Tehtyjen selvitysten ja tutkimusten perusteella annetaan lausunto rakennusvalvontaviranomaiselle ennen osittaista ja/tai lopullista loppukatselmusta.

​Näin työ käytännössä etenee

  • Hyväksytämme VTT Expert Services Oy:n hankkeen ulkopuoliseksi asiantuntijaksi.
  • Teemme rakennuskohteessa katselmuksen.
  • Laadimme testaussuunnitelman.
  • Teemme akkreditoidusti tarvittavat betonin puristus​lujuuden testaukset.
  • Laadimme raportin testauksen tuloksista.​
  • Laadimme lausunnon/todistuksen paikalle valettujen betonirakenteiden lujuuksista ja annamme tarvittaessa toimenpide-ehdotuksia.

Lue vaatimuksesta lisää rakennusvalvonnan tiedotteesta (8.12.2016): Paikallavalettujen betonirakenteiden lujuuden varmistaminen

Ota yhteyttä

 

 

Uutisen julkaisi 26.6.2017 VTT Expert Services, joka on nyt nimetään Eurofins Expert Services ja osa Eurofins Groupia.