JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ajankohtaista >> Uutiset >> 201609 Aiheuttavatko rakennuksen paksut eristeet kosteusvaurioita?

Aiheuttavatko rakennuksen paksut eristeet kosteusvaurioita? Lue tämä ja muut energiatehokkaaseen rakentamiseen liittyvät kysymykset

Sidebar Image

Aiheuttavatko rakennuksen paksut eristeet kosteusvaurioita?

28.9.2016

Rakennusten energiatehokkuuden asiantuntijamme Mikko Saari ja Petri Kukkonen ​vastasivat yleisimpiin energiatehokkaaseen rakentamiseen liittyviin kysymyksiin.

Mitä on rakennuksen energiatehokkuus?

Tehokkuus on yksinkertaisimmillaan sitä, että vähemmällä saadaan enemmän. Rakennuksen energiatehokkuuden parantaminen on sitä, että terveellinen, entistä parempi ja viihtyisämpi sisäilmasto saadaan aikaan aikaisempaa pienemmällä energia​nkulutuksella. Sisäilmaston laadun heikentäminen energiankulutusta pienentämällä on energiatehokkuuden heikentämistä.

Aiheuttavatko paksut eristeet kosteusvaurioita?

Rakennusten energiatehokkuuden paraneminen on nostanut esille huolen terveellisen ja turvallisen sisäilmaston varmistamisesta sekä rakenteiden homehtumisesta. On esitetty arvailuja, että aikaisempaa paksumpi eristekerros ulkoseinässä aiheuttaa kosteus- ja homeongelmia ja tuloksena on jälleen uusia hometaloja. Vaihtoehdoksi on esitetty huonommin eristettyjä rakenteita ja jopa täysin eristämättömiä rakenteita. Ajatus lienee ollut, että kun ei ole eristeitä niin ei ole myöskään homeongelmia.

Käytännön kokemukset sisäilmaongelmaisista rakennuksista viittaavat kuitenkin eristyspaksuuden sijaan kaikenlaisiin muihin suunnittelu- ja rakentamisvirheisiin. Toisaalta eristyspaksuuden lisääminen itsessään ei poista kaikkia nykyajan rakentamisen laatuongelmia.

Onko energiatehokas talo turvallinen ja terveellinen talo? Onko energiatehokkaassa talossa puhdas sisäilma?

Energiatehokas talo on lämmin ja vedoton. Lattiat, seinät, nurkat ja ikkunat ovat viihtyisän lämpimiä. Nurkissa ja liitoksissa ei esiinny vetoa eikä mahdollisia kosteusongelmia aiheuttavia ilmavuotoja.

Energiatehokkaassa talossa ilmanvaihtoilmaa ei oteta alipaineen avulla ulkoilmaventtiilien kautta suoraan ulkoa kylmänä sisään vaan sisään tuotu ulkoilma suodatetaan puhtaaksi ja lämmitetään vedottomaksi.

Nykyaikainen äänetön, vedoton ja tarpeen mukaan säädettävä ilmavaihto tarjoaa raikkaan sisäilman kelillä kuin kelillä ja kaikkina kellonaikoina. Lämpötilaeroihin, tuulen vaikutukseen ja ihmisten aktiivisuuteen perustavalla luonnollisella ilmanvaihdolla tähän ei pystytä. Oikein suunniteltu ja toteutettu ilmanvaihto kuluttaa vähän sähköä ja lämmitysenergiaa. Hyvä ilmanvaihtojärjestelmä on avain hyvään sisäilmastoon.

Onko energiatehokkaan talon tekniikka liian monimutkaista?

Hyvällä suunnittelulla energiatehokkaan rakennuksen pieni energiankulutus voidaan muuttaa yksinkertaisiksi teknisiksi ratkaisuiksi. Energiatehokkuuden takia talon tekniikan ei tarvitse olla monimutkaista. Tekniset perusratkaisut ovat yksinkertaisia ja toimintavarmoja, tekniikkaa on helppo huoltaa. Ratkaisut on todettu toimiviksi useissa koerakentamiskohteissa ja hyviä kokemuksia on yli 20 vuoden ajalta.

Pieni lämmitystarve mahdollistaa lämmitysjärjestelmän yksinkertaistumisen, joka lisää toimintavarmuutta ja kustannustehokkuutta. Esimerkiksi lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät voidaan yhdistää ja käyttää niitä kesällä myös viilennykseen.

Takan hyötykäyttömahdollisuudet lämmityksessä paranevat, jolloin jopa puolet tarvittavasta lämmöstä voidaan pienellä vaivalla tuottaa takalla.

Myös rakenteellisia keinoja hyödyntämällä voidaan vähentää tekniikkaa. Kivirakenteet toimivat lämmön varastoina ja sisälämpötilan vaihtelun tasaajina esimerkiksi kesähelteillä. Toisaalta energiatehokas rakennus voidaan lämmittää tulevaisuudessa millä tahansa energiamuodolla edullisesti, koska tehontarve ja energiankulutus ovat pieniä.

Onko energiatehokas rakennus kallis? Maksaako energiansäästö koskaan itseään takaisin?

Käytännön tutkimuksissa ja puhtaasti liiketaloudellisin perustein tehdyssä rakennustuotannossa on havaittu, että alkukankeuden takia energiatehokkuuden parantaminen on maksanut 1 - 5 % enemmän kuin tavanomainen ​rakentaminen. Myöhemmin on havaittu, että energiatehokkaita rakennuksia voidaan tuottaa samaan hintaan tai jopa halvemmalla kuin tavanomaisia rakennuksia.

Energiatehokkuuden parantaminen on edullisinta suunnitteluvaiheessa. Tällöin lyödään lukkoon suurin osa kustannuksista. Myös rakentamisvaiheessa voidaan tehdä paljon päätöksiä taloudellisin perustein.  

Ei ole kuitenkaan samantekevää mihin rahansa rakentamisvaiheessa pistää. Pääsääntö on, että pitkäikäiset ja vaikeasti korjattavat tai uusittavat asiat pitää tehdä mahdollisimman hyvin. Tämä koskee etenkin piiloon jääviä rakennusosia. Helposti uusittavissa tai pintaremontoitavissa kohdissa voi helposti säästää kustannuksia rakentamisvaiheessa. Merkittävä osa rakennuskustannuksista on työkustannuksia.

Kannattaa siis harkita muutamaan kertaan, kannattaako energiatehokkaammista ratkaisuista tinkiä. Pienellä panostuksella saat energiatehokkaan rakennuksen, jonka käyttökulut ovat pienet vuosikaudet. Todennäköisesti energian hinta nousee tulevaisuudessa ja energiaverot kiristyvät. Uusiutuvien energialähteiden käyttö lisääntyy ja se nostaa energian hintaa. Energiatehokkaan rakennuksen jälleenmyyntiarvo säilyy pitkään, koska perusasiat on tehty kunnolla.

​Lue myös tämä artikkeli

​Onko energiatehokkuuden parantuminen syynä asuntojen kuumuuteen kesällä?​

Ota yhteyttä

Eurofins Expert Services
Mikko Saari
Puh. 040 556 7395
MikkoSaari@eurofins.fi

 Uutisen julkaisi 28.9.2016 VTT Expert Services, joka on nyt nimeltään Eurofins Expert Services ja osa Eurofins Groupia.