JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ajankohtaista >> Uutiset >> 201702 Renkaiden talvitestaus rengasvalmistajien tuotekehityksen tukena

Renkaiden talvitestaus rengasvalmistajien tuotekehityksen tukena

Sidebar Image

Renkaiden talvitestaus rengasvalmistajien tuotekihityksen tukena

10.2.2017

Pakkanen paukkuu, hengitys huurtuu, moottorit pauhaavat. Olemme Ivalossa testaamassa raskaiden työkoneiden mm. traktorien renkaiden toimivuutta talviolosuhteissa.

Testausta valvova VTT Expert Services Oy:n tuotepäällikkö Matti Serenius on tyytyväinen olosuhteisiin. "Testaamme talvipitoa yleensäkin täällä Suomen Lapissa. Täällä on runsaasti jää- ja polanneratoja rengastestaustarpeisiin ja takuuvarmat talvikelit."

Työkoneen renkaista mitataan yleisimmin vetopitoa sekä sivuttaispitoa. Lisäksi toisinaan ajetaan ns. käsittelyrataa, jossa arvostellaan renkaan ajo- ja pito-ominaisuuksia käytännön ajossa.

"Testausasiakkaitamme ovat niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin rengasvalmistajat. Testattavien renkaiden kirjo vaihtelee traktorin ja kuormaimen renkaista aina kaivinkoneen renkaisiin. Testausta tehdään tuotekehitysvaiheessa, kun halutaan varmistua uuden rengasmallin pito-ominaisuuksista", kertoo Serenius.

Esim. katujen kunnostuksessa käytetään nykypäivänä paljon traktori- ja kuormainkalustoa. Tämä on lisännyt tarvetta kehittää renkaiden talviominaisuuksia. Nykypäivän traktoriurakoitsijalle ei ole tavatonta, että talveksi alle vaihdetaan renkaat, jotka on tehty erityisesti talvipitoa silmällä pitäen.

Katso video renkaiden talvitestauksesta​

 

 
​​Renkaiden vetopidon mittaus käytännössä

Vetopitoja mitattaessa mitataan renkaan luistoa ja vetovoimaa. Mittaus toteutetaan siten, että testirenkaat ovat traktorissa, joka on painotettu renkaan kantavuuden mukaisiin akselimassoihin ja traktoria jarrutetaan kuorma-autolla.

Renkaiden vetopidon mittaus käytännössä

Renkaiden sivupidon mittaus käytännössä

Tässä mittauksessa määritetään renkaan sivupitoa, eli miten rengas ohjautuu ja miten herkästi kone lähtee liukumaan sivusuunnassa. Mittaus toteutetaan siten,​ että traktorilla ja kuorma-autolla ajetaan vierekkäin samaa nopeutta ja välissä on vetoliina ja voima-anturi. Traktorilla ohjattaessa poispäin kuorma-auton ajolinjasta alkaa vetovoima kasvaa ja saadaan voimakäyrää ohjauskulman funktiona.

Renkaiden sivupidon mittaus käytännössä

Testausta myös kesäolosuhteissa

Vetopitoja mitataan myös kesäolosuhteissa. Traktorin renkaan toimivuus pellolla tai kaivinkoneen renkaan toimivuus upottavassa hiekassa ovat asioita, joiden kanssa käytännön työssä löytyy haasteita ja niihin rengasvalmistajat hakevat näilläkin mittauksilla vastauksia.

Vetopitojen lisäksi renkaille tehdään iso määrä erilaisia ominaisuuksien mittauksia, joista esimerkkinä voidaan mainita tärinämittaukset, polttoaineen kulutusmittaukset, renkaan heilahduksen vaimenemiseen liittyvät mittaukset yms.

Ota yhteyttä

Eurofins Expert Services
Matti Serenius
Puh. 0400 514 346
MattiSerenius@eurofins.fi

 

Uutisen julkaisi 10.2.2017 VTT Expert Services, joka on nyt nimetään Eurofins Expert Services ja osa Eurofins Groupia.