JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ajankohtaista >> Uutiset >> 201703 Onko muovimatto aina syyllinen sisailmaongelmaan

Onko muovimatto aina syyllinen sisäilmaongelmaan?

Sidebar Image

Onko muovimatto aina syyllinen sisäilmaongelmaan

21.3.2018

Asiantuntijamme Helena Järnström oli 15.3. sisäilmastos​eminaarissa mukana kertomassa lattiapinnoitteiden sisäilmalle aiheuttamista ongelmista.

​Muovimatto- ja linoleumipinnoitteiset lattiarakenteet ovat yleisiä julkisissa tiloissa ja vuokrarakentamisessa mm. niiden helppohoitoisuuden ja kulutuskestävyyden vuoksi.

Sisäilmaongelmatapauksissa muovimattorakenteen on arvioitu olevan riskitekijä, koska pinnoitteen ja ​asennusliiman komponenttien on todettu hajoavan liiallisen kosteuden vaikutuksesta.

90-luvun rakennusprosessin tehostaminen ja nopeuttaminen johtivat joissain tapauksissa vakaviin kosteusongelmiin, kun rakennuksia viimeisteltiin jopa umpimärkinä. Tämän jälkeen materiaalit ja kosteuden mittaus ovat kehittyneet. Kosteudenhallinnan ohjeistuksella on jo kauan pyritty ennaltaehkäisemään vaurioitumisia.

Sisäilmatapauksessa tulisikin mahdolliset lattiavauriot ja lattiarakenteiden aiheuttamat päästöt arvioida kohteeseen sopivilla menetelmillä. Muuten vaarana on, että havaittu sisäilmaongelma​ ratkaistaan kalliilla lattiaremontilla saamatta kuitenkaan pysyviä tuloksia.

Lue lisää asiantuntijoiden koostamasta yhteenvedosta. Mukana on mm. asiaa VOC-päästöjen eri mittaustavoista ja soveltuvuudesta vaurion arviointiin. Lisäksi asiantuntijat kertovat esimerkkejä ongelmakohteiden lattiarakenteen vaurioista ja niiden aiheuttajista sekä virhetulkinnoista, joissa korjaamiseen on lähdetty turhaan.

Linkki dokumenttiin: Miksi lattiapinnoiteongelmat ovat edelleen ajankohtaisia, vaikka työmaiden kosteudenhallinta on parantunut ja materiaaliemissiot pienentyneet?​​

(julkaistu sisäilmastos​eminaarin aineistossa 15.3.2017)

 

Uutisen julkaisi 21.3.2017 VTT Expert Services, joka on nyt nimetään Eurofins Expert Services ja osa Eurofins Groupia.