JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ajankohtaista >> Uutiset >> 201709 Tyoterveys- ja turvallisuusjarjestelmien perusteeksi uusi ISO-standardi

Työterveys- ja turvallisuusjärjestelmien perusteeksi uusi kansainvälinen ISO-standardi

Sidebar Image

Työterveys- ja turvallisuusjärjestelmien perusteeksi uusi kansainvälinen ISO-standardi

5.9.2017

Kansainvälinen standardisoimisjärjestö ISO julkaisee loppuvuodesta 2017 tai alkuvuodesta 2018 työterveys- ja työturvallisuusasioiden johtamiseen uuden standardin ISO 45001.


Uusi standardi antaa arviointiperusteet yritysten henkilöstön työterveyteen ja työturvallisuuteen liittyvien toimintatapojen arvioinnille ja sertifioinnille. Sen pohjana on OHSAS 18001, joka on ollut organisaatioiden työterveys- ja turvallisuusjärjestelmien (TTT-järjestelmä) perusteena vuodesta 1999.  

ISO 45001 -standardin valmistuminen ei pakota kumoamaan aiempia vastaavia kansallisia standardeja. Kansainvälinen akkreditointijärjestö IAF on alustavasti ehdottanut, että sertifikaatin siirtymäaika OHSAS 18001:stä ISO 45001:en olisi kolme vuotta.

​Mikä uuden standardin myötä muuttuu?

Uuden ISO-standardin myötä korostuvat toimintaympäristön hallinta, työturvallisuusasioiden johtajuus sekä henkilöstön osallistaminen. Yrityksiltä edellytetään parempaa työterveys- ja työturvallisuusasioihin liittyvän toimintaympäristön muutosten tunnistamista. Siinä kiinnitetään myös enemmän huomiota tapaturma- ja onnettomuusriskin ennaltaehkäisyyn.

Johtajuuden korostaminen vie sen lähemmäs muita johtamisjärjestelmästandardeita. Jatkossa sidosryhmien ja alihankintaketjujen kanssa on luotava menettelytavat tapaturmien ja onnettomuuksien välttämiseksi. Tilannetta ei pelkästään seurata, vaan olennaisena osana kuuluu työsuojelun tason tehokkuuden arviointi. Sen perusteella arvioidaan tason jatkuvaa parantamista.
 
Uusi ISO-standardi helpottaa TTT-järjestelmän integrointia yhdeksi johtamisjärjestelmäksi muiden johtamisjärjestelmien kanssa.

Ota yhteyttä

Eurofins Expert Services

Mika Riihimaa
Puh. 040 555 3630
MikaRiihimaa@eurofins.fi

Jouni Aalto
Puh. 040 767 4506
JouniAalto@eurofins.fi

 

Uutisen julkaisi 5.9.2017 VTT Expert Services, joka on nyt nimetään Eurofins Expert Services ja osa Eurofins Groupia.