JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ajankohtaista >> Uutiset >> 201712 Kotkamills kehitti kierratettavan kertakayttokupin

Kotkamills kehitti kierrätettävän kertakäyttökupin

Sidebar Image

 Kotkamills kehitti kierrätettävän kertakäyttökupin

14.12.2018

Suomalainen Kotkamills ​kehitti ratkaisun ekstruudertekniikalla muovipäällystetyn kartongin kierrätyshaasteeseen ja toi markkinoille uuden dispersiobarrierkartongin. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi täysin kierrätettävää kertakäyttökuppia. VTT Expert Servicesin tuella Kotkamills pystyi osoittamaan kartonkiensa turvallisuuden ja soveltuvuuden elintarvikekäyttöön sekä laatimaan kartongin myymisessä tarvittavan vaatimustenmukaisuusilmoituksen.

Viiden vuoden tuotekehityksen tuloksena syntyi uudenlainen dispersiobarrierkartonki

Uuden kartonkituotteen tuotekehitys kesti kokonaisuudessaan noin viisi vuotta. Taustalla oli maailmanlaajuisesti kasvanut tarve kertakäyttöastioiden kierrätettävyydelle ja ekologisuudelle.

"Tähän saakka kartonki on tyypillisesti päällystetty PE-muovilla, joka on tehnyt kierrätyksestä haasteellista. Muovin erottaminen kierrätettävistä puukuiduista vaatii erityisen prosessin, joka ei löydy joka kierrätyslaitoksesta. Kotkamillsin suojakerroskartongissa on vesipohjainen dispersiopäällyste, jonka ansiosta kartongin voi kierrättää paperijätteen mukana tai kompostoida. Neitseellinen kuitu kartongin raaka-aineena mahdollistaa kuidun kierrättämisen uusiksi paperituotteiksi jopa seitsemän kertaa." kertoo Barrier boards liiketoimintayksikönjohtaja Saila Kettunen Kotkamillsistä.

​"Uudet kartonkimme AEGLE™ -taive- ja suojakerroskartongit sekä ISLA™ -pakkaus- ja kuppikartongit on tarkoitettu mm. elintarvikkeiden pakkaamiseen ja tarjoiluun. Vesipohjainen dispersiopäällyste kestää hyvin kosteutta sekä rasvaa. Dispersiobarrierkartongista valmistettuja pakkauksia voidaan käyttää monenlaisiin loppukäyttökohteisiin, esimerkiksi ruokapakasteisiin, leivonnaisiin sekä pikaruokapakkauksiin."

VTT Expert Services apuna vaatimusten selvittämisessä ja kartonkien testauksessa

VTT Expert Services tuli projektiin mukaan alkuvuodesta 2016. "Konsultoimme Kotkamillsiä elintarvikekäyttöön tarkoitetun kartongin vaatimuksista ja hyvistä tuotantotavoista liittyen mm. elintarvikehallintajärjestelmän ISO 22000 -sertifiointiin." kertoo VTT Expert Services Oy:n tuotepäällikkö Tiina Huovila.

"Kartongin näytteiden testaaminen alkoi kesällä 2016. Asiantuntijamme arvioivat mitä testejä kartongille täytyy tehdä, jotta se täyttäisi mm. EU-säädösten, EU-alueen suositusten ja Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n vaatimukset soveltuvin osin. Testausohjelmaan kuului kattavasti eri kemikaalien pitoisuuksien testaamista ja aistinvaraista arviointia."

Käytännössä testauksella varmistettiin, ettei pakkausmateriaalista siirry elintarvikkeeseen haitallisia aineita eikä pakkaus muuta elintarvikkeen aistittavia ominaisuuksia esimerkiksi hajua ja makua​.

Yhteistyön palkintona mm. elintarvikehallintajärjestelmän ISO 220000 -sertifikaatti

Jo projektivaiheessa Kotkamills otti huomioon elintarviketurvallisuusvaatimukset sekä prosessin, tilojen, että tuotekehityksen näkökulmista. Yritys kouluttautui elintarvikekontaktimateriaalin valmistajaksi yhteisyökumppaneiden, mm. VTT Expert Servicesin avustuksella.

"VTT Expert Services oli mukana asiantuntijana kouluttamassa henkilöstöä kontaktimateriaalivaatimuksista, kehittämässä tehtaan omaa aistinvaraista analytiikkaa sekä koneen käynnistyksen jälkeen tuotteiden vaatimustenmukaisuuden varmistuksessa. Erityisesti raaka-aineiden hyväksyntäprosessi, säädösten mukaisten reseptien hyväksyntä ja tuotetestaus ovat olleet osa-alueita, joissa yhteistyö on ollut tiivistä. Yhteistyön palkintona Kotkamills on saanut ISO 22000 -sertifikaatin sekä tuotteisiin liittyvät vaatimuksenmukaisuuslausunnot." Kettunen summaa yhteistyöstä.​

Asiakastarinan kuva: Kotkamills Oy

Uutisen julkaisi 14.12.2017 VTT Expert Services, joka on nyt nimeltään Eurofins Expert Services ja osa Eurofins Groupia.