Ajankohtaista >> Uutiset >> 201910 Eurofinsin elektroniikkatestauksessa viestikapula vaihtuu

Eurofinsin elektroniikkatestauksessa viestikapula vaihtuu

Sidebar Image

Olavi Nevalainen elektroniikkatestaus

- Elektroniikkatestauksen Grand Old Man jää eläkkeelle

Pitkäaikainen elektroniikkatestauksemme vetäjä Olavi Nevalainen jää eläkkeelle nyt lokakuun lopussa. Haastattelimme Olavia pitkän uran kunniaksi ja kysyimme, mikä on muuttunut vuosien varrella. Työnantajan nimi on vaihtunut muutamaan otteeseen, mutta aina Otaniemessä on oltu testauksen kärjessä. Perustestaus on pysynyt yllättävänkin samanlaisena, vaikka välineet ovat kehittyneet valtavasti.

Olavi tuli uransa alkuvaiheessa VTT:lle 1986 teknikoksi Teletekniikan laboratorioon, Elektroniikan luotettavuustekniikan jaostoon. Heti ensimmäisenä vuonna hän pääsi testaamaan historiaa tehneitä vempeleitä Mobiran eli nykyisen Nokian matkapuhelinten edeltäjien parissa.

Tuotekehitystestausta asiakastarpeen mukaan

”Suomen huipputekniikkaa on kautta aikojen testattu meidän laboratoriossamme. Tuotekehitystestauksella on ollut suuri rooli. Nykyään yritykset testaavat paljon itsekin, mutta ulkopuoliselle riippumattomalle testaukselle on aina paikkansa. Elektroniikka- ja sähkölaitteille tehdään lukuisia ympäristö- ja olosuhdetestejä sekä tärinätestejä” Olavi kertoo.

”Perustestaus on pitkälti samaa kuin 33 vuotta sitten toki mittausmenetelmät ja laitteistot sekä ohjelmistot niiden ympärillä ovat kehittyneet valtavasti. Teknisiä laitteita kehitetään kiihtyvällä vauhdilla ja tuotekehitysvaiheen läpimenoajat ovat kiristyneet entisestään. Kilpailutilanne testauksen saralla on muuttunut merkittävästi vuosien aikana. Testauslaboratorioita on tullut lisää ja erikoistumista vaaditaan enenevässä määrin. Kehityksen tahti on kiihtynyt ja aikataulut ovat nopeampia.” Olavi mainitsee.

Eurofins Expert Servicen elektroniikan olosuhdetestaus poikkeaa useasta toimialasta sen suhteen, etteivät sen kehitystä ja toimintaa ohjaa direktiivit, vaan testaustarve on asiakaslähtöistä tuotteen turvallisuuden ja luotettavan toiminnallisuuden varmistamista.

Avaruustestejä Otaniemessä

Mielenkiintoisin testilaite, jota Olavi on päässyt käyttämään, on avaruustyhjiökammio. Sellainen saatiin maksuksi Neuvostoliiton kanssa käydyn bilateraalikaupan seurauksena ja se sijoitettiin Otakaarella aikanaan sijainneisiin tiloihin. Laitteella pystyttiin simuloimaan avaruuden olosuhteita. Projekti oli haastava ja sisälsi mielenkiintoista testausta. Testaukset olivat osa isoa kansainvälistä avaruusprojektia, jota urakoitiin kolmessa vuorossa.

Kyselyjä legendaarisen laitteen perään tulee edelleen. Nyt kun Suomessakin tehdään osia satelliitteihin ja muihin avaruus laitteisiin, kammiolle olisi edelleen käyttöä. Se kuitenkin hävitettiin vuonna 2011 johtuen laitteen ylläpitokustannuksista.

Suomalaiset voivat vaikuttaa kansainvälisiin säädöksiin

Olavi ei ole pyörinyt pelkästään testilaboratoriossa. Hän on toiminut aktiivisesti standardisoinnissa ollen kansallisen standardisointikomitean sihteerinä sekä Suomen edustajana IEC:n (International Electrotechnical Commission) standardoimistyöryhmissä yli 20 vuotta. KOTELissakin (Elektroniikan tutkimuksen ja kehityksen yhteistyöelin KOTEL ry) on vierähtänyt monta kymmentä vuotta, myös puheenjohtajan roolissa.

Asiakkaan näkökulma

Pitkällä työuralla ja asiantuntijaelimissä on ehtinyt tutustua kollegoihin yli yritysrajojen. Nykyisin Thermo Fischer Scientificillä Regulatory Managerina toimiva Jari Mäkilaakso on tutustunut Olaviin työn merkeissä jo 90-luvun alkupuolella ollessaan töissä Turun televisiotehtaalla ja sittemmin Nokialla. Mäkilaakso muistelee: ”Olavi oli jo tuolloin ympäristötestaamisen guru ja toimi aktiivisesti Seskon (sähköteknisen alan kansallinen standardointijärjestö) ja Kotelin työryhmissä, joihin myös itse liityin juniorimpana mukaan. Myöhempinä vuosina yhteistyömme lisääntyi entisestään ja kävimme yhdessä IEC TC 104 -standardointikokouksissa mm. Tukholmassa ja Italian Bergamossa. Matkoista mieleenpainuvin oli juurikin mainittu Bergamon reissu. Tiukkojen kokouspäivien jälkeen Olavi kilttinä ja tunnollisena suomalaisedustajana ei keskittynyt siellä kaupungin viihteisiin vaan jäi hotellihuoneeseensa todennäköisesti kirjoittamaan matkakertomustaan. Sittemmin kävi toteen, ettei se ollut lainkaan hullumpi vaihtoehto. Kaksi muuta nimeltä mainitsematonta suomalaisedustajaa sattuivat ajautumaan ns. vääriin kuppiloihin ja tulivat tietämättään nauttineeksi ilmaiseksi tarjotun ”grappan” sijaan todennäköisesti jotain aivan muuta, mikä aiheutti ikimuistoiset paluulennot.  

Yhteistyö Olavin kanssa on aina ollut esimerkillisen sujuvaa ja helppoa. Olen aina ollut vaikuttunut erityisesti hänen taidostaan ylläpitää ja kehittää dokumentaatiota. Kun pakettiin yhdistyy vankka ammatillinen tietotaito ja terve maalaisjärki, puhutaan todellisesta ympäristötestauksen kansainvälisestä mestarista. Olavi on antanut itsestään paljon - ollut aina henkeen ja vereen mukana, paneutunut asioihin syvällisesti, jakanut tietoa avuliaasti ja ollut tukena ja turvana.”

Viestikapula vaihtuu nuoremmille tekijöille

Olavin jäädessä nyt eläkkeelle, kapula siirtyy tuotepäällikkö Jami Heinoselle. Jami on ollut Eurofins Expert Servicellä kolme vuotta. Jamilla on kokemusta "asiakkaan" näkökulmasta. Se on meidän etumme - ja samalla asiakkaan. Tehtävät on nyt jaettu kolmen miehen kesken: Jami vastaa testauksesta, Jari Heikkinen ja Pekka Makkonen jatkavat standardoimisen parissa. Olavin vuosien saatossa tekemä kehitystyö jää elämään käytännöissä.