Elektroniikan vesitestaus

Koteloiden vesisuojausominaisuuksia arvioitaessa ja soveltuvan testausmenetelmän valinnassa tulee huomioida laitteen käyttöolosuhteet ja mahdolliset sähköturvallisuuteen liittyvät vaatimukset.
Eri vesitestausmenetelmiä on standardoitu SFS-EN 60529 mukaisissa IP –luokkavaatimuksissa, NEMA 250:ssa sekä UL 50:n vaatimuksissa. Ajoneuvodirektiiviin liittyen on hätä- ja vilkkuvaloille kehitetty oma vesitestausmenetelmänsä.
Standardin SFS-EN 60529 mukaisesti toinen tunnusnumero IPx1 – x9 ilmaisee kotelointiluokan, jonka mukainen kotelointi estää veden haitallisen sisään tunkeutumisen.
Luokka ja suojausominaisuus
- IPX1 Suojattu pystysuoraan tippuvalta vedeltä
- IPX2 Suojattu pystysuoraan tippuvalta vedeltä, kun kotelointi on kallistettuna 15° asti
- IPX3 Suojattu satavalta vedeltä
- IPX4 Suojattu roiskuvalta vedeltä
- IPX5 Suojattu vesisuihkulta
- IPX6 Suojattu voimakkaalta vesisuihkulta
- IPX7 Suojattu lyhytaikaisen veteen upottamisen vaikutuksilta
- IPX8 Suojattu jatkuvan veteen upottamisen vaikutuksilta
- IPX9 Suojattu paineelliselta kuumalta vedeltä
Standardissa NEMA 250 on Type 4 ja Type 4x mukaisille koteloille määritelty voimakas vesisuihku, jossa laitekoteloon ja sen läpivientiliitoksiin kohdistetaan vesisuihku virtausmäärällä 170 l/min – 250 l/min.
Standardissa UL 50 on Type 12 ja Type 12 K mukaisille laitekoteloille vesitestausmenetelmänä erittäin hienojakoinen vesisumu, jolla testillä voidaan myös arvioida koteloinnin pölysuojausominaisuuksia.
Kuljetuspakkauksen vesitiiviyden testaus
Kuljetuspakkaus voi altistua siirtojen ja lyhytaikaisten ulkovarastointien aikana sateelle. Tuolloin vaarana on tuotteen kastuminen ellei pakkauksen suojausominaisuuksia ole suunniteltu kunnolla.