JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ymparisto ja teollisuus >> Uutiset ja artikkelit >> 40 vuotta huippuosaamista päästömittauksissa: Henkilökuvassa yksikön perustaja Esko Ristinen

40 vuotta huippuosaamista päästömittauksissa: Henkilökuvassa yksikön perustaja Esko Ristinen

Sidebar Image

Henkilökuvassa Esko Ristinen

KUKA OLET, juttusarjassa päästään seuraamaan Air Monitoring yksikössä työskentelevien ihmisten arkea ja kuulemaan heidän mietteitä työelämästä.

Kuka olet? Esko Ristinen ja ikäni on 75.

Missä työskentelet? Kärsämäellä, Air Monitoring -yksikössä.

Mitä kuuluu työpäivääsi? Toimin vapaan työajan puitteissa. Käyn töissä, kun on tarve ja muilta asioiltani ehdin. Työpäiväni täyttyy mittalaitteiden huolloista, korjauksista ja toiminnan tarkistuksista. Hyvän lisän työhön tuo myös opastukset erilaisiin työtehtäviin ja menetelmiin. Monesti osallistun myös kentällä ilmenevien ongelmien ratkaisemiseen puhelimitse.

Milloin olet aloittanut nämä tehtävät? Olin vuonna 1985 perustamassa Kärsämäelle Laiteoptimointi Ky:tä. Yrityksen toimintaa ei vielä tuolloin mielletty varsinaisesti laboratoriotoiminnaksi, vaan enemmänkin teimme ”vain” mittauksia, eli erilaisia prosessien optimointeja ja testauksia.

Alalla ei vielä tuolloin ollut montaa toimijaa, ja olimme uusi nimi kentällä, eli meillä ei käytännössä ollut asiakaskuntaa laisinkaan. Eli se lähtökuoppa, mistä ponnistettiin, oli ainakin riittävän syvä. Ensimmäinen asiakkaamme oli lämpölaitos Heinävedeltä. Aluksi kaikki toimeksiantomme sisälsivät takuun, että jos homma ei miellytä, ei tarvitse maksaa. Tällä yksinkertaisella ja selkeällä mallilla saimme minimoitua asiakkaan taloudellisen riskin ja vakiinnuttaa toimintamme markkinoilla. Tästä takuusta toki luovuimme myöhemmin.

Mittauksen kannalta hyviä oppeja ja neuvoja saimme VTT:n Harri Puustiselta ja heidän mittausryhmältä. VTT:n kanssa teimme myöhemmin paljon yhteistyötä, mikä on nyt jatkunut jo kymmeniä vuosia.

Toisen vuosituhannen alussa Laiteoptimointi myytiin Nab Labs Oy:lle. Tällöin toiminta sai enemmän nykyistä laboratoriotoimintaa muistuttavia piirteitä. Tällöin mukaan tuli myös akkreditointi. Eurofins osti sittemmin Nab Labsin. Viimeisen yrityskaupan myötä ja toiminnan kasvettua, siirtyi laboratorio Laiteoptimoinnin tiloista uusiin, väljempiin tiloihin Paanutielle.

Miten ala on muuttunut vuosien saatossa? Alkuun päästiin salkkuanalysaattorilla, jossa oli O2 ja CO sekä lämpötila. Tällä mittalaitteella mitattiin pieniä lämpölaitoksia ja lämmityskattiloita, esim. viljankuivaamoja ja lämmityskattiloita 500kW asti.

Kilpailijoina olivat VTT ja Oulun yliopiston mittausryhmä. Aluksi mittaukset eivät olleet viranomaismittauksia, vaan käytön ja säädön optimointia. 1980-luvun lopussa kuvaan tulivat parhaat oman aikansa analysaattorit. Näistä joku taitaa vieläkin olla käytössä. Uusista mittalaitteista löytyy edelleen sama mittausmenetelmä ja osin samaa tekniikkaa. Standardien hitaan muuttumisen myötä ala vaikuttaa mittaamisen kannalta konservatiiviselta.

Siirryttäessä 90-luvulle käytössä olivat huippuanalysaattorit, ja toimeksiannot alkoivat olla sen mukaisia. Aloimme tehdä vastaanottotakuumittauksia; nämä olivat jo viranomaismittauksia. Merkittävä asiakasryhmä oli tuolloin vankilat, puolustusvoimat ja muut vastaavat tahot. Myöhemmin kuvaan tulivat kehitystyöhön liittyvät mittaukset, mm. metsäteollisuudessa. Tämä auttoi yrityksen kehittymisessä ja paransi samalla osaamista. Metsäteollisuuden kehitystyö vei myös ulkomaille (Portugali, Slovakia, Saksa, Ruotsi, Viro, Norja, Uruguay, Itävalta). Mitattavien komponenttien määrä lisääntyi merkittävästi. Akkreditointi tuli Nab Labsin aikaan, ja tämä ohjasi mittauksia entistä enemmän viranomaisvelvoitemittausten pariin. Toiminta alkoi kahden hengen voimin ja nyt meitä on jo 18 henkilöä.

Mikä saa jatkamaan töissä? Tehtävät ovat mielenkiintoisia, hyödyllisiä ja monesti myös haasteellisia. Mielestäni on tärkeää siirtää kokemuksen kartuttamaa tietoa nuoremmille työntekijöille. Tekniikan kehittymistä on myös mukava seurata. Mukava työyhteisö suorastaan virkistää päivää.

Onko sinulla neuvoa nuoremmille tai vanhemmille työntekijöille, miten suhtautua työelämään? Työntekijä on yrityksen käyntikortti. Korostan vastuunkantamista omasta työstä ja tekemisestä. On hyvä olla valmius ottaa vastuuta. Vastuu tuo valtuuksia ja kehittymistä työtehtävissä.

Kokemuksen myötä saatu terve ammattiylpeys ja -varmuus ovat myös voimavaroja.

Kuinka voimme auttaa!

Asiantuntijamme vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiin ja auttavat valitsemaan tarvittavat mittaukset ja testit.

Lisätietoa päästömittauspalveluista löydät täältä: 

Ilmapäästömittaukset - Eurofins Suomi