JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ymparisto ja teollisuus >> Uutiset ja artikkelit >> Mitä tehdä, jos kaivovedestä löytyy haitta-aineita?

Mitä tehdä, jos kaivovedestä löytyy haitta-aineita?

Sidebar Image

Kaivovesi

Arviolta yksi kuudesta laboratoriossamme analysoidusta kaivovesinäytteestä sisältää löydöksiä, jotka vaativat jatkotoimenpiteitä vedenlaadun parantamiseksi. Yleisimpiä löydöksiä ovat mikrobiologiset veden laatua heikentävät ongelmat eli tuttavallisemmin bakteerit, orgaanisen aineen määrää ilmentävä humuspitoisuus sekä korkeat rauta- ja mangaanipitoisuudet. Radon, uraani ja arseeni aiheuttavat myös toisinaan kaivovesien likaantumista. Mutta kuinka toimia, jos omasta kaivovedestä löytyy epäpuhtauksia?

Mistä tiedän, että kaivoveden laatu vaatii toimenpiteitä?

Saat tietää, vaatiiko kaivovetesi toimenpiteitä, kun vertaat laboratoriossamme tehdyn analyysin tuloksia Sosiaali- ja terveysministeriön määrittelemiin talousvesikaivojen haitta-aineiden raja-arvoihin. Jos arvot ylittyvät, kannattaa kaivovettä puhdistaa ennen kuin sitä voi käyttää talousvetenä.

Asetusten tulkkaaminen voi kuitenkin olla työlästä, joten iloksemme Suomen ympäristökeskus tarjoaa käyttöösi kätevän kaivoveden analyysitulkin. Sen avulla voit helposti vertailla saamiasi tuloksia talousvesiasetuksessa annettuihin määräyksiin ja suosituksiin.

Tulkin löydät täältä: Kaivoveden analyysitulkki

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 401/2001 ja raja-arvoliitteen löydät täältä: Asetus pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista

Kuinka likaantunut kaivovesi puhdistetaan?

Kaivoveden epäpuhtauksia voidaan poistaa erilaisilla suodattimilla, jotka toimivat joko kemiallisesti tai fysikaalisesti. Suodatustapa valitaan veden likaantumisen aiheuttajan ominaisuuksien mukaan: esimerkiksi kemialliset suodatusmenetelmät ovat useimmiten oikea ratkaisu erityisesti juomavetenä käytettävän veden puhdistamiseen, kun kyseessä on bakteerilikaantuminen.

Kemialliset aineet, kuten liiallinen kloridi, nitraatti, fluoridi ja arseeni puolestaan poistetaan fysikaalisella kalvomenetelmällä, jossa partikkelit erotellaan vedestä kalvon avulla. Rauta ja mangaani sen sijaan poistetaan kotitalouksissa yleensä katalysoivilla massoilla.

Mihin tahoon tulee olla yhteydessä, jos kaivovedestä löytyy epäpuhtauksia?

Ympäristöalan asiantuntijoina me Eurofinsillä pyrimme aina auttamaan asiakkaitamme kokonaisvaltaisesti. Ydinosaamistamme ovat kuitenkin analytiikkaan liittyvät kysymykset, joten jos kaivovesinäytteestäsi löytyy raja-arvot ylittäviä pitoisuuksia, kannattaa olla yhteydessä paikalliseen terveystarkastajaasi.

Paikalliset terveystarkastajat pystyvät määrittelemään kaivoveden kelvollisuuden juoma- tai talousvedeksi. Kunnan terveydensuojeluviranomaisen on lain mukaan valvottava esimerkiksi talousvettä toimittavien laitosten ja elintarvikealan yrityksen talousvettä säännöllisin tutkimuksin, mutta yksityisen talousvesikaivon turvallisuudesta vastaa kaivon omistaja itse. Yhteydenotto asiantuntijoihin on siis paikallaan talousveden turvallisuuden varmistamiseksi.

Lue myös: Kaivoveden hinta mietityttää – mikä siinä maksaa?

Kun kaivo vaatii saneerausta tai hygienisointia eli puhdistamista esimerkiksi bakteerilöydöksen yhteydessä, ovat kaivohuoltoyritykset paras apu. Veden kemiallisen laadun parantamiseen taas voit hankkia puhdistuslaitteet suoraan niitä myyviltä tahoilta.

Tutki ennen kuin hutkit

Vaikka olisi maun puolesta tai silmämääräisesti selvää, että kaivovesi kaipaa puhdistamista, ei käsittelylaitteita tai -aineita pidä hankkia ilman vesianalyysia. Kaivoveden laatu tulee aina ensin tutkia, jotta epäpuhtauksien aiheuttaja saadaan selville ja oikea puhdistusmenetelmä valittua. Osa kaivoveden laatua heikentävistä ominaisuuksista, kuten veden sameus tai happamuus, voi johtua myös kausittaisesta vaihtelusta. Kätevimmin kaivoveden laadun tarkistaminen käy tilaamalla kaivoveden analyysipaketti verkkokaupastamme!

 Tilaa kaivovesianalyysi: Kaivovesianalytiikan verkkokauppa