JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro >> Artikkelit >> Hivenanalyysit antavat tarkkaa tietoa runsaamman sadon viljelyyn

Hivenanalyysit antavat tarkkaa tietoa runsaamman sadon viljelyyn

Sidebar Image

Laaja viljavuustutkimus

Ympäristökorvausjärjestelmä ohjaa maanäytteiden ottamista Suomessa, mutta viljavuustutkimus kannattaa tehdä ainakin osalta peltolohkoja laajempana kuin mitä tukiehto edellyttää. Viljavuuspalvelun Juurikaspaketti (ent. Laaja viljavuustutkimus) nimittäin antaa paljon tärkeää tietoa runsaamman sadon viljelyyn! Viljeltävän maan ominaisuuksia kannattaa tutkituttaa tarkemminkin, jos mielii saada maastaan enemmän irti. Agrologimme Virpi Saksa kertoo viljavuustutkimuksen tärkeimmät hyödyt!

'Juurikaspaketti' antaa hivenainetietoutta parempaa satoa varten

Perustutkimuksessa analysoidaan maalaji, multavuus, johtoluku, pH sekä tärkeimmät pääravinteet. Lisäksi tuloksille lasketaan kationinvaihtokapasiteetti KVK ja kalkitustarve. Tutkimus riittää maatalouden ympäristötuen pakollisen ehdon täyttämiseen, mutta paljon tärkeää tietoa jää piiloon. 

Aiemmin Laajaksi viljavuustutkimukseksi nimeämme 'Juurikaspaketti' sisältää Perustutkimuksen ohella myös kuparin, sinkin, mangaanin, natriumin ja boorin määritykset. Juurikaspaketti on tarkoitettu laajasti kaikille peltokasveille, sitä ei ole mitenkään rajattu vain juurikkaan viljelyyn! Nimenmuutoksen takana on yhteneväisyys muihin hivenpaketteihimme, jotka on nimetty kasviryhmien mukaan sekä erotettavuus 'Maaperän seuranta' -toimenpiteen analyyseista.

– Yhden hivenaineen vähäisyys saattaa jo vaikuttaa sadon määrään ja laatuun. Maan muut ravinteet voivat jäädä siinä tapauksessa osittain hyödyntämättä, Saksa kertoo.

Jos viljavuustutkimus tehdään vain viiden vuoden välein, sato voi pahimmassa tapauksessa olla huonon ravinnetasapainon takia heikko jopa useamman vuoden ajan. Toisin sanoen heikkolaatuinen tieto voi johtaa vääriin valintoihin esimerkiksi ravinteiden käyttöä ja lannoitusta suunniteltaessa. Laajemmalla tutkimuksella saat tarkkaa tietoa hivenravinteiden tilanteesta ja osaat tehdä oikeat lannoitustoimenpiteet. 

Erikoiskasviviljelyssä sekä muutettaessa radikaalisti viljelytoimia lohkolla, kannattaa tutkimus uusia viittä vuotta useammin.

Viljavuustutkimuksella saat tietoosi pellon maalajien vaihtelun

On paljon tasalaatuisia peltomaita, mutta toisinaan maalaji saattaa vaihdella laajastikin peltolohkon sisällä. Tällä on vaikutusta viljelymaan luontaiseen ravinnetilaan sekä viljavuustutkimuksen viljavuusluokitteluun. Esimerkiksi moreenimaa ei pidätä yhtä hyvin ravinteita kuin savimaa. Kaikki viljavuustutkimuksen mittaustulokset ilmoitetaan lukuarvojen lisäksi viljavuusluokkina, jotka perustuvat määritettyyn maalajiin.

– Viljavuustutkimuksessa osanäytteiden määrä sekä näytteenoton tarkkuus ovat ensiarvoisen tärkeitä, jotta määritetty maalaji ja ravinteiden mittaustulokset vastaavat tilannetta lohkolla. 

Kun viljavuustutkimus tehdään riittävästä määrästä yhden lohkon sisältä otettuja osanäytteitä, minimoidaan yhden pisteen haitallinen vaikutus. Jos maalaji määritetään lohkolle väärin suppean otannan takia, riskinä on sadon tuoton huononeminen vääränlaisen lannoituksen takia. 

Laajemmilla viljavuustutkimuksilla selvitetään myös lohkon sisäiset kasvuongelmat

Peltojen ravinnepitoisuuskaan ei välttämättä ole tasalaatuista kaikkialla, vaan saattaa vaihdella lohkojenkin sisällä suuresti. Huolehdi siis siitä, että otat isommilta lohkoilta tarpeeksi monta analysoitavaa näytettä.

Tukiehdossa mainittu viiden hehtaarin pinta-ala näytettä kohden on toisinaan liian suuri. Riittävän monen näytteen avulla saadaan selvitettyä lohkon sisäisiä kasvuongelmia.

Olemme apunasi viljelytoimien suunnittelussa tarjoamalla tarkkaa analytiikkaa

Parhaimman tuotannollisen hyödyn saavuttamiseksi on tärkeää saada suunnitteluun tarkat tiedot maalajeista ja ravinteista. Viljavuustutkimus auttaakin lisäämään tietoisuutta siitä, mille lohkoille viljelytoimet kannattaa keskittää sadon tuoton maksimoimiseksi.

Haluaisitko varmistua, että peltosi tuottavat parhaan mahdollisen sadon? Tilaa viljavuustutkimus täältä! 🌱


Eurofinsin Viljavuuspalvelulla on ainoana laboratoriona Suomessa voimassa oleva aistinvaraisen maalajin- ja multavuuden määrittämisen akkreditointi. Akkreditointi tarkoittaa ulkoisen arvioitsijan suorittamaa pätevyyden toteamista käytetyistä työmenetelmistä. Työntekijämme tutkivat sinunkin viljavuusnäytteesi ammattitaitoisesti ja standardien mukaan.