JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro >> Artikkelit >> Taas toivotus hyvän joulun – on neulasanalyysin aika!

On neulasanalyysien aika!

Sidebar Image

Neulasanalyysin aika on nyt, kun pakkasukko on puhaltanut maan routaan ja puusto on lepotilassa. Agrologimme Helena Pesola tunnelmoi joulukuusen hakureissullaan ja antaa neuvot luotettavaan neulasnäytteen ottoon!

Joulukuusen hakureissulla parimetrisiä kuusentaimia tulee katseltua kotimetsässä tavallista tarkemmin lähietäisyydeltä. Kauempaa silmäiltynä kelpo joulukuusilta näyttäneet puut ovatkin lähempää katsottuna monenlaisten ravinnehäiriöiden kourissa. Pienen metsikön puista löytyy mutkaisia runkoja, lyhyitä, kellertäviä neulasia ja jopa monilatvaisuutta.

Nämä kotimetsän puut ovat toki kasvaneetkin villeinä ja vapaina ilman lannoituksesta saatuja ravinteita, joten aivan yllätyksenä tämä tilanne ei ole muodostunut. Väistämättä kuitenkin tulee mieleen, että mille kuusenrääpäleeni näyttäisivät, jos metsänkasvulle annettaisiin vauhtia oikein mitoitetulla lannoituksella.

Taitaa olla syytä kerätä kuusista neulasnäyte, hankkia tarvittavat lannoitteet ja korjata metsän ravinnetilanne tasapainoon!

Lue myös: Kuinka metsäsi voi? Neulasanalyysi selvittää puuston kasvuongelmia

Näin otat neulasnäytteen

  • Havupuiden neulasanalyysin aika talvella, puiden ollessa lepotilassa. Joulu–maaliskuu ovat turvallisimpia kuukausia, sillä syksyn lämpö on jatkunut usein ensimmäisille talvikuukausille. Myös maantieteellinen sijainti vaikuttaa, ja esimerkiksi Inarissa onkin pidempi neulasnäytteiden näytteenottokausi kuin vaikkapa Vantaalla.
  • Kokoa neulasnäyte metsäkuvion 7–10 valtapuun ylimpien oksankiehkuroiden viimeisestä vuosikasvusta etelän puolelta. Neulasnäyte voidaan kerätä myös talven aikana kaadetuista puista.
  • Kerää näytteeseen kokonaisia oksankärkiä noin puoli litraa. Sienten tai hyönteisten vahingoittamista puista näytettä ei kannata kerätä, joten valitse näytteeseen kuvion terveimpien puiden neulasia.
  • Älä sekoita eri puulajeja keskenään näytteeseen, vaan ota tarvittaessa omat näytteet eri puulajeista.
  • Pakkaa neulasnäyte neulasanalyysipakkauksen pussiin tilauskaavakkeen kanssa. Täytä tilauskaavake on huolellisesti, sillä sen tietoja tarvitaan lannoitussuosituksen tekoon.

Lataa ohje neulas- ja metsämaanäytteiden ottoon tästä!
Lue näytteen lähetysohjeet täältä!

Lue lisää metsätalouden palveluistamme täällä tai tilaa neulasanalyysi täältä! 🌱

Eurofins Viljavuuspalvelulla on ainoana laboratoriona Suomessa voimassa oleva aistinvaraisen maalajin- ja multavuuden määrittämisen akkreditointi. Akkreditointi tarkoittaa ulkoisen arvioitsijan suorittamaa pätevyyden toteamista käytetyistä työmenetelmistä. Työntekijämme tutkivat sinunkin neulasnäytteesi ammattitaitoisesti ja standardien mukaan.