JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro >> Artikkelit >> Ongelmia hivenravinteissa? Näin ravinnepuutos oireilee eri kasveissa

Ongelmia hivenravinteissa? Näin ravinnepuutos oireilee eri kasveissa

Sidebar Image

Hivenravinteita tarvitaan vain pieniä määriä, mutta ne ovat kasvulle yhtä tärkeitä kuin pääravinteet. Monien hivenaineiden saanti vaikuttaakin ratkaisevasti sadon onnistumiseen. Jos esimerkiksi kukinta on vähäistä tai juurekset halkeilevat, eikä syytä löydy muualta, kyseessä voi olla ravinnepuutos. Jos huomaat näitä oireita kasveissa, kannattaa kasvien hivenravinteiden saanti tarkistaa lannoituksen muokkausta varten.

Vinkki: Säästä suunnittelemalla tutkimustarpeet lohkoittain

Tutkimustarpeet kannattaa suunnitella etukäteen, sillä hivenravinteita ei välttämättä tarvitse tutkia jokaiselta lohkolta. Peltoaukealta, jolla maalajit ovat samanlaisia, riittää usein hivenravinteiden tutkiminen muutamalta lohkolta. Maata ei kannata lannoittaa vain tavan vuoksi vaan viljeltävien kasvien tarpeeseen. Hivenravinteiden tutkimuksella lannoituksessa voikin säästää pitkän pennin!

Viljakasvien ravinnepuutos ja hivenaineet - Eurofins Viljavuuspalvelu

Viljakasvien heikon jyvänmuodostuksen syynä voi olla ravinnepuutos – tarkista ainakin nämä:

Kuparin puutos aiheuttaa pieniä ja ryppyisiä jyviä 

Kupari on yleisin hivenravinne, jonka uupuminen aiheuttaa viljakasveille ravinnepuutoksen. Kuparin puutos esiintyy usein piilevänä, ja alentaa satoa jo lievänä, vaikka oireita ei näkyisikään.

Ohralle ja kauralle kuparin puutos aiheuttaa keltakärkitautia, jossa jyvät jäävät pieniksi tai ryppyisiksi. Vakava ravinnepuutos saattaa puolestaan saada aikaan kahujyviä, jolloin jyvät jäävät kokonaan tyhjiksi.

Mangaanin puuttumisen takia jyvänmuodostus jää heikoksi

Mangaani on tärkeä hivenravinne viljoille, erityisesti kauralle ja vehnälle. Mangaanin puutoksen takia jyvien ja röyhyjen muodostus on tavallista heikompaa, ja vakavassa puutostilassa viljoille voi kehittyä harmaalaikkutauti. Tällöin kasvusto on harmaa ja jyvien muodostus on heikkoa tai ne jäävät kehittymättä kokonaan.

Mangaanin puutos liittyy hyvin voimakkaasti kalkitukseen, sillä korkean pH:n maassa mangaani ei vapaudu kasvin käyttöön. Suomessa mangaanin puutosta esiintyy yleisesti, sillä sitä on maaperässä luontaisesti vähän erityisesti karkeissa maalajeissa. Tällaisilta lohkoilta mangaanin tilanteen tutkituttaminen kannattaa tehdä aina viljavuustutkimuksen yhteydessä.

Sinkin puute tekee viljakasveista kloroottisia 

Puutokset sinkin saannissa aiheuttaa epämuodostumia. Kloroosi tarkoittaa, että kasvit ovat vaaleita, kellertäviä ja sadon määrä jää vähäiseksi. Jos huomaat oireita, kannattaa sinkin määrä tarkistaa.

🌱 Suosittelemme: Viljakasvien tutkimuspaketti, joka sisältää kaikkien viljoille tärkeiden hivenravinteiden analyysit. Tutustu paketteihin tarkemmin täällä!

Lue myös: Säilörehun valkuaisarvo ja kuituarvo taulukkoarvoja matalammat, paljastavat alkukesän säilörehuanalyysit 

Öljykasvien, vihannesten ja marjojen ravinnepuutos ja hivenaineet - Eurofins Viljavuuspalvelu

Öljykasvien, vihannesten ja marjojen yleisimmät ravinnepuutokset

Boori vaikuttaa kukintaan ja juurten kehitykseen

Boori onkin tärkeä erityisesti öljykasveille ja vihanneksille. Ravinnepuutos oireilee mm. kasvupisteen kuolemisena, jolloin kukka jää kokonaan kehittymättä. Metsissä boorinpuutoksen näkyvin oire on kuusenlatvojen monihaaraisuus ja pensastuminen. Porkkanassa boorin puutos aiheuttaa puolestaan kasvin halkeilemista. 

Boori on siis erittäin tärkeä hivenravinne, mutta toisaalta sitä tarvitaan hyvin pieniä määriä, sillä liian suurina pitoisuuksina boori puolestaan on kasveille myrkyllistä. Sopivan pitoisuuden ja ankaran puutoksen välillä onkin hyvin pieni ero.

Sinkki on tärkeä erityisesti marjakasveille

Mansikka ja muut marjakasvit oireilevat sinkin puutoksesta pienillä ja usein epämuodostuneilla marjoilla. Vakavassa puutostilassa marjoja ei välttämättä muodostu ollenkaan. Siksi sinkin saanti on hyvä varmistaa erityisesti marjamailla!

🌱 Suosittelemme: Vihannesten ja marjojen tutkimuspakettia, joka sisältää perustutkimuksen lisäksi mm. juuri boorin ja sinkin tarkan analyysin. Tutustu paketteihin tarkemmin täällä!

Lue myös: Hiventutkimukset antavat tarkkaa tietoa runsaamman sadon viljelyyn 

Nurmikasvien ja sokerijuurikkaan ravinnepuutos ja hivenaineet - Eurofins Viljavuuspalvelu

Nurmikasvit ja sokerijuurikas vaativat natriumia ja kaliumia

Natrium vaikuttaa rehun maittavuuteen

Natriumin puutos ei vaikuta itse kasvin kasvuun, mutta sen voi huomata sadon maittavuudessa. Tästä syystä esimerkiksi nurmilannoitteisiin on usein lisätty natriumia. Myös sokerijuurikas hyötyy natriumlannoituksesta.

🌱 Suosittelemme: Nurmien tutkimuspaketti, joka sisältää perustutkimuksen lisäksi mm. natriumin, kuparin, mangaanin ja sinkin tarkan analyysin. Tutustu paketteihin tarkemmin täällä!

Reservikaliumin tarkistaminen kannattaa erityisesti eläintiloilla

Reservikalium poikkeaa viljavuuskaliumista niin, että reservikalium on ikään kuin varastoitunut maahan. Jos lohkolta kerätyn rehun kaliumpitoisuus on liian korkea, kannattaaa tarkistaa nurmilohkoilta myös reservikalium, sillä liika kalium on eläimille haitallista.

🌱 Suosittelemme: Reserviravinteiden tutkimuspaketti. Tutustu paketteihin tarkemmin täällä!

Olemme apunasi lannoituksen suunnittelussa tarjoamalla tarkkaa analytiikkaa

Eurofins Viljavuuspalvelulla on ainoana laboratoriona Suomessa voimassa oleva aistinvaraisen maalajin- ja multavuuden määrittämisen akkreditointi. Akkreditointi tarkoittaa ulkoisen arvioitsijan suorittamaa pätevyyden toteamista käytetyistä työmenetelmistä. Työntekijämme tutkivat sinunkin viljavuusnäytteesi ammattitaitoisesti ja standardien mukaan.