JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro >> Artikkelit >> Säilörehun valkuaisarvo ja kuituarvo taulukkoarvoja matalammat, paljastavat alkukesän säilörehuanalyysit

Säilörehun valkuaisarvo ja kuituarvo taulukkoarvoja matalammat, paljastavat alkukesän säilörehuanalyysit

Sidebar Image

Eurofins Viljavuuspalvelu - Säilörehun valkuaisarvo

Säilörehu on edullisin valkuaisen lähde monille eläimille. Viljan hinnan ollessa korkealla moni onkin kiinnostunut korvaamaan ostoviljaa säilörehulla. Säilörehusta on tärkeää teetättää rehuanalyysi ennen sen käyttöönottoa. Analyysipalvelupäällikkömme Venla Jokela kertoo, mitä säilörehusta tulee ottaa huomioon.

Säilörehun laatu tarkastelussa

Rehukustannusten nousu on kannustanut tuotantoeläintiloja panostamaan laadukkaseen säilörehuun. Kesän säät ovat onneksi olleet suotuisia suurimmassa osassa maata sekä laadun että määrän osalta.

– Alustavat tulokset kesän 2022 ensimmäisen niiton säilörehuanalyyseista kertovat, että tämän vuoden säilörehun valkuaisarvo ja kuituarvo ovat taulukkoarvoja matalammat, kertoo analyysipalvelupäällikkömme Venla Jokela.

– Taulukkoarvot auttavat ruokinnan suunnittelussa suuntaa-antavasti, mutta ainoan oikean tiedon saa ainoastaan omasta rehusta tehdystä analyysistä, Jokela toteaa. 

Eri peltolohkoilla tuotetuissa rehuerissä voi olla suuriakin vaihteluja, joten analyysi kannattaa tehdä jokaisesta rehuerästä. Analytiikan tulokset auttavat kohdistamaan sopivan rehuerän oikealle eläinryhmälle tuotostason mukaisesti. Myös kivennäis- ja hivenaineet kannattaa analysoida rehuista. 

– Kun tutkimuksen tekee ajoissa, ruokintaa voi suunnitella hyvin etukäteen, Jokela vinkkaa. 

Lue myös: Laaja viljavuustutkimus antaa tarkkaa tietoa runsaamman sadon viljelyyn

Säilörehujen näytteiden lähettämisessä ajankohdalla on väliä

Säilörehuanalyysin tulokset vastaavat parhaiten talven todellista tilannetta, kun näyte otetaan aikaisintaan noin kuukauden päästä sadonkorjuusta.

– Näyte säilörehusta kannattaa ottaa vähintään kuukauden päästä rehun teosta, jotta se vastaisi mahdollisimman hyvin talvella eläimille syötettävää rehua. Aiemmin näytettä ei kannata ottaa, Jokela kertoo. Kuivaheinästä näytteen voi lähettää heti sadonkorjuun jälkeen.

Näytteenottoon kannattaa kiinnittää huomiota, jotta näyte edustaa mahdollisimman hyvin koko rehuerää. Se tulee koostaa useammasta osanäytteestä, jotka sekoitetaan esimerkiksi ämpärissä, ja otetaan lopullinen laboratorioon lähetettävä näyte. 

– Näytteen voi lähettää analyysiin myös myöhemmin syksyllä, mutta ruokinnan suunnittelun kannalta olisi hyvä, jos jokainen rehuerä olisi analysoitu ajallaan, Jokela painottaa. Suuremmista siiloista olisi hyvä ottaa useampia näytteitä käytön edetessä.

Olemme apunasi ruokinnan suunnittelussa tarjoamalla tarkkaa analytiikkaa

Parhaimman tuotannollisen hyödyn saavuttamiseksi on tärkeää saada suunnitteluun tarkka tieto säilörehun laadusta. Säilörehuanalyysi auttaa lisäämään tietoisuutta siitä, mille eläinryhmälle mikäkin rehu sopii parhaiten ja miten ruokintaa tulee mahdollisesti täydentää.

Haluatko varmistaa mahdollisimman tasapainoisen ruokinnan? Tilaa märehtijöiden rehuanalyysit täältä, hevosten rehuanalyysit täältä ja muiden eläinten rehuanalyysit täältä! 🌱

Eurofins Viljavuuspalvelulla on ainoana laboratoriona Suomessa voimassa oleva aistinvaraisen maalajin- ja multavuuden määrittämisen akkreditointi. Akkreditointi tarkoittaa ulkoisen arvioitsijan suorittamaa pätevyyden toteamista käytetyistä työmenetelmistä. Työntekijämme tutkivat sinunkin viljavuusnäytteesi ammattitaitoisesti ja standardien mukaan.