Elintarvikkeet ja rehut >> Elintarvikeanalyysit >> Ravintosisältö

Ravintosisältö

Sidebar Image

Ravintosisältömääritys

Ravintoarvoilmoitus tulee olla lähes jokaisen pakatun elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä. Ravintoarvot ovat keskiarvoja, jotka perustuvat valmistajan tekemään analyysiin, käytettyjen ainesosien tunnettuihin tai todellisiin keskiarvolukuihin perustuviin laskelmiin tai yleisesti tunnettuun ja hyväksyttyyn tietoon perustuviin laskelmiin. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvointilaitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden koostumustietopankki tarjoaa luotettavaa tietoa eri elintarvikkeiden ravintosisällöistä.

Eurofinsin kattavasta analyysipalvelutarjonnasta löydät tarvitsemasi analyysit tuotteidesi ravintoarvomerkintöjen tueksi. Pakollisten ravintoarvomerkintöjen lisäksi voimme räätälöidä analyysipaketit vastaamaan kunkin tuotteen yksilöllisiä tarpeita.

Ravintoarvoilmoituksen pakolliset tiedot:

 • Energiasisältö
 • Rasvan ja tyydyttyneen rasvan määrä
 • Hiilihydraattien ja sokerien määrä
 • Proteiinin määrä
 • Suolan määrä natriumista laskettuna

Ravintoarvoilmoitusta täydentävät tiedot:

 • Kertatyydyttymättömien rasvojen määrä
 • Monityydyttymättömien rasvojen määrä
 • Polyolien määrä
 • Tärkkelyksen määrä
 • Ravintokuidun määrä
 • Vitamiinien ja kivennäisaineiden määrät (mikäli määrä on merkitsevä)

 

Tarjontaamme kuuluu perusravintosisältömääritysten lisäksi esimerkiksi laajempi ravintokuitumääritys, millä analysoidaan näytteestä kokonaisravintokuidun lisäksi pienimolekyylikokoinen kuitujae (LMWDF, molecular weight dietary fiber,) sekä liukoinen että liukenematon suurimolekyylikokoinen kuitujae (SHMWDF, soluble high molecular weight dietary fiber + HMWDF, high molecular weight dietary fiber). Teemme myös erilaisia määrityksiä erityisruokavaliovalmisteille ja täydennetyille elintarvikkeille. Lisäksi ruoka-aineallergeenien analyysivalikoimasta löytyvät kaikki yleisimmät pakkausmerkinnöissä ilmoitettavat allergeenit niin raaka-aineiden kuin valmiiden tuotteiden testausta varten.

 

Pakkausmerkintätarkastus

Elintarvikkeista annettavista tiedoista on vastuussa toimija, jonka tulee tehdä merkinnät lainsäädännön vaatimusten mukaisesti. Elintarviketietoasetus 1169/2011 määrittää suurelta osin mitä tietoja pakkausmerkinnössä tulee olla, jotta kuluttaja voi tehdä tietoisia valintoja ostohetkellä. Esimerkiksi ainesosaluettelossa tulee korostaa allergeenit ja eläinperäisissä tuotteissa tulee olla merkintä alkuperämaasta.

Eurofins tarjoaa pakkausmerkintöjen oikeellisuuden tarkistusta, jolla voi tarkistaa sopiiko pakkaus Suomen markkinoille. Samalla voidaan myös tehdä ravintoarvomerkintöjen vertailu ravintosisältöanalyysin tuloksiin. Lisäksi laajan asiantuntijaverkostomme kautta pakkausmerkintätarkastuksia voidaan tehdä myös ulkomaiden markkinoille suunnatuista tuotteista, esimerkiksi tarkastukset voidaan tehdä Ruotsin, Tanskan tai Saksan kansallisten vaatimusten mukaisesti.