JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ajankohtaista >> Uutiset >> 202004 Eurofins Expert Services nimetty rautateiden DeBo-laitos Suomessa

202004 Eurofins Expert Services nimetty rautateiden DeBo-laitos Suomessa

Sidebar Image

Eurofins Expert Services Oy on laajentanut rautateiden arviointitoimintaa nimetyn laitoksen palveluihin (Designated Body / DeBo). Eurofins Expert Services Oy on vuodesta 2012 lähtien toiminut rautateillä yhteentoimivuus- ja rautatieturvallisuusdirektiivien mukaisena ainoana suomalaisena ilmoitettuna laitoksena (Notified Body) sekä riippumattomasta YTM-asetuksen sekä EN-standardien mukaisesta turvallisuusarvioinnista vastaavana A-Tyypin tarkastuslaitoksena (ISA/ASBO). Arviointilaitostoiminta on aidosti riippumaton ja puolueetonta tarkastus- ja sertifiointilaitostoimintaa. Akkreditointimme kattavat kaikki rautateiden osajärjestelmät ja osatekijät.

31.3.2020 lähtien rautateiden hyväksyntäpalvelumme on laajennettu kattamaan myös nimetyn laitoksen palvelut kaikille osajärjestelmille ja osatekijöille. Liikenne- ja viestintävirasto on raideliikennelain mukaisesti tehnyt päätöksen ja nimennyt Eurofins Expert Services Oy:n toimimaan nimettynä laitoksena suomen kansallisten määräysten mukaisesti rautateiden liikkuvan kaluston (LOC&PAS) ja ohjaus-, hallinta ja merkinanto (OHM) -osajärjestelmien osalta sekä kiinteiden rakenteellisten osajärjestelmien (INF, ENE, OHM ja PRM) osalta nimeäminen tapahtuu hankekohtaisesti. Liikkuvan kaluston arvioinneissa käytämme apuna jo pitkään alalla liikkuvan kaluston arviointitoiminnassa toimineita Comatec Oy:n asiantuntijoita.

”Comatec on ollut mukana raide- ja kiskokalustoliikenteen kehittämisessä jo 25 vuotta. Yhteistyö Eurofins Expert Servicen kanssa merkitsee vahvan raideliikennetietotaidon hyödyntämistä kaluston FI-tarkastuksissa. Yhteistyön avulla pystymme tarjoamaan kaikille rautatiekaluston markkinoillesaattamislupaa tai tyyppihyväksyntää hakeville tarvittavat FI-tarkastuspalvelut”, kertoo raideliikenteen erityisasiantuntija Jorma Nordfors Comatecilta.

Jatkossa pystymme tarjoamaan kattavasti kaikki olennaiset EU:n rautatie turvallisuus- ja yhteentoimivuusdirektiivien mukaiset sekä kansallisten vaatimusten mukaiset riippumattomat YTM ISA, EN ISA, NoBo ja DeBo tarkastukset, arvioinnit sekä sertifioinnit sekä rautatiekalustolle että kiinteille rakenteellisille osajärjestelmille.

”Rautateiden arviointitoiminnan laajentaminen antaa meille vielä paremmat mahdollisuudet toimia kokonaisvaltaisena rautateiden yhteistyökumppanina, nyt kun pätevyysalueemme kattavat NoBo- ja ISA -palveluiden lisäksi DeBo-palvelut myös kaikille osajärjestelmille ja osatekijöille”, toteaa Mika Riihimaa Eurofins Expert Serviceltä.


Nimetty laitos ja sen tehtävät

Nimetyn laitoksen tehtävä on arvioida rautatiejärjestelmän osajärjestelmien osatekijöiden kansallisten vaatimusten mukaisuus. Nimetyn laitoksen tekemä FI-tarkastus on tehtävä sellaiselle osajärjestelmälle tai osajärjestelmän osalle, johon sovelletaan teknisiä kansallisia oikeussääntöjä.

Nimetty laitos voi antaa välivaiheen tarkastuslausumia, jotka kattavat tietyn tarkastusmenettelyn vaiheen tai tietyt osajärjestelmän osat. Nimetty laitos voi antaa yhtä tai useampaa osajärjestelmää tai näiden osajärjestelmien osia koskevia tarkastustodistuksia.

 

Lisätietoja

Mika Riihimaa, Kehittämispäällikkö, System Safety, Eurofins Expert Services Oy
mikariihimaa@eurofins.fi, 040 555 3630