JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Sertifiointi ja tuotehyväksyntä >> Ammattivenetarkastukset >> Ammattiveneen tarkastusprosessi

Ammattiveneen tarkastusprosessi

Sidebar Image

 

Ammattiveneen (työveneen) tarkastusprosessi käsittää tyypillisesti seuraavat vaiheet:

  1. Alkukatselmus, jossa selvitetään aluksen ominaispiirteet ja päätetään tarkastuslaajuudesta ja -menettelyistä. Tässä yhteydessä tehdään myös luettelo tarvittavista piirustuksista ja muista tiedoista, jotka valmistajan on toimitettava.

  2. Sääntöjenmukaisuus esitettyjen piirustusten ja muiden tietojen pohjalta pyritään tarkastamaan ennen rakentamista. Valmistajan tulee toimittaa riittävä dokumentaatio, josta vaatimustenmukaisuus voidaan varmistaa. Vähintään seuraavat: Yleisjärjestely, rakennepiirustukset, linjapiirustus, tankkien rakenne ja sijainnit, osastointi- ja tyhjennysjärjestelyt, järjestelmäkaaviot sekä valmistajan sisäiset tarkastuspöytäkirjat. Poikkeamat raportoidaan valmistajalle.

  3. Rakentamisen aikana tehdään 1–3 veistämökäyntiä riippuen aluksen koosta, teknisyydestä ja tuotantoaikataulusta. Näistä ensimmäisten aikana tarkastetaan aluksen rakenteet, sitten seuraa asennusten ja järjestelmien tarkastus, lopuksi tehdään koeajo sekä kallistuskoe uppouman ja painopisteen selvittämiseksi vakavuuslaskentaa varten tai laiturikokeet vakavuutta koskien (pienemmät veneet).

  4. Tarkastusten jälkeen laaditaan tarkastusselostus, joka toimitetaan Liikenne- ja viestintävirastoon (Traficom) valmistajan anoessa ammattivenehyväksyntää. Anomus ammattivenehyväksynnästä tulee toimittaa myös meille, jotta se voidaan yhdistää tarkastusselostukseen.

Miten valmistaja voi edistää tarkastusprosessin sujuvuutta? 

Prosessi on hyvin vuorovaikutteinen, ja on tärkeää, että valmistajalla on nimetty henkilö tätä työtä varten. On suositeltavaa, että kaikki asianomaiset perehtyvät säännöstöön ainakin oman vastuualueensa vaatimusten osalta viimeistään projektin suunnitteluvaiheessa. Tarvittavan piirustusaineiston, laadunvarmistustoimien (mm. koeponnistukset)  ja muun dokumentaation laatiminen edellyttää aktiivisuutta valmistajan puolelta, jotta tarkastus voi edetä aikataulun mukaisesti suunnittelu- ja valmistusprosessin mukaan.

Neuvomme mielellämme ammattivenesääntöjä koskevissa tulkintakysymyksissä ja otamme palautetta vastaan sääntöjen kehittämistä koskien.