JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ajankohtaista >> Uutiset >> 202005 Tyyppihyväksynnät: Palo-ovet & -ikkunat

Tyyppihyväksynnät: Palo-ovet & -ikkunat

Sidebar Image

Palo-ovien harmonisoidun tuotestandardin SFS-EN 16034:2014 siirtymäaika päättyi 1.11.2019. Tämän myötä sisäänkäyntiovien (ulko-ovien), paloikkunoiden ja teollisuusovien CE-merkintä tuli pakolliseksi. CE-merkintä ei ole edelleenkään mahdollista sisäoville eikä konekäyttöisille oville. Avattavat paloikkunat, myös lasikattoikkunat, kuuluvat CE-merkinnän piiriin.

Henkilöpoistumiseen tarkoitettuja tarkastusluukkuja tai palosuojaverhoja ei voida CE-merkitä.

Ovia ja ikkunoita koskevat tyyppihyväksyntäasetukset kumoutuivat vuoden 2017 lopussa. Ennen 1.1.2018 myönnetyt tyyppihyväksynnät ovat voimassa kussakin päätöksessä esitetyn mukaisesti. Uusia tyyppihyväksyntöjä ei voi myöntää, mutta tuotteille joiden CE-merkintä ei ole vielä mahdollinen, myönnämme todistuksen tyyppihyväksyntäasetuksen mukaisuudesta. Arviointiperusteina käytetään 2017 vuoden lopussa kumoutuneita tyyppihyväksyntäasetuksia ja laadunvarmennusmenettelyt ovat samanlaiset kuin tyyppihyväksynnöillä.


Sertifiointilaitoksen palvelut

CE-merkittävät palo-ovet ja –ikkunat kuuluvat suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmään (AVCP-luokka) 1 palo-ominaisuuksin osalta. Tämä tarkoitta, että ilmoitetun laitoksen (NB) on sekä valittava testattava tuote että suoritettava tyyppitestaus. 
Tyyppihyväksynnän vaatimuksena on ollut, että palo-ominaisuudet on testattu akkreditoidussa laboratoriossa.

 

Palotestauksen palvelut

Oville on Suomessa voimassa paloluokat E 30 – E 120 ja EI2 15 – EI2 240. Lämpösäteilyä läpäiseville rakenteille asetetaan lisäksi suojaetäisyys (W ≤ 10 kW/m2) palavista tarvikkeista tai poistumisteistä. Muissa maissa voivat tulla kysymykseen myös luokat EI1 15 – EI1 240 ja EW 20 – EW 60, jossa W ≤ 15. Autamme palotestaukseen ja hyväksyntään liittyvien koejärjestelyjen suunnittelussa testitulosten mahdollisimman laajan käytettävyyden varmistamiseksi.

 

Tarjoamme testausta standardin EN 1634-1 mukaan sisältäen mm:

  • Puuovet, metalliovet, muoviovet
  • Saranaovet, rullaovet, liukuovet, taiteovet/taitto-ovet, paljeovet, lamelliovet
  • Avattavat ikkunat
  • Luukut


Hyväksytysti palonkestävyyskokeen läpäisseen koekappaleen koetuloksia voidaan tietyin ehdoin ja rajoituksin laajentaa myös eri kokoisille ja eritavoin varustelluille tuotteille.

 

Muut ominaisuudet

Palo-ominaisuuksien lisäksi voidaan CE-merkinnässä ilmoittaa mm. seuraavia ominaisuuksia:

  • Tuulenpaineen kestävyys
  • Vesitiiviys
  • Iskunkestävyys
  • Turvalaitteiden kestävyys
  • Ilmaääneneristävyys
  • Lämmönläpäisykerroin
  • Säteilyominaisuudet
  • Ilmanläpäisevyys

Muut kuin palo-ominaisuudet ilmoitetaan CE-merkinnässä standardin SFS-EN-14351-1 mukaan. Ilman- ja lämmönläpäisevyys, vesitiiviys, tuulenpaineen kestävyys sekä akustiset ominaisuudet tulee testata ilmoitetussa testauslaboratoriossa. 

Eurofins Expert Services Oy toimii ilmoitettuna sertifiointilaitoksena sekä testauslaboratoriona, joten meiltä saatte kaikki tarvitsemanne palvelut.