JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ajankohtaista >> Uutiset >> Jujo Thermal Oy. Pakkausmateriaalin aistinvarainen arviointi apuna ekologisemman elintarvikepakkauksen kehittämisessä

Jujo Thermal Oy - Pakkausmateriaalin aistinvarainen arviointi apuna ekologisemman elintarvikepakkauksen kehittämisessä

Sidebar Image

 

Koska useasta materiaalista valmistetun pakkauksen kierrätys vaatii materiaalien irrottamista toisistaan, päätyvät tällaiset elintarvikepakkaukset usein energiajakeeseen. Jujo Thermal haluaa helpottaa elintarvikepakkausten kierrätystä valmistamalla pakkausmateriaalin, joka mahdollistaa sen kierrättämisen yhteen keräysastiaan. Kantaakseen vastuun ekologisten ratkaisujen luomisesta globaaliin muovijäteongelmaan Jujo aloitti SHIELDPLUS®:n tuotekehityksen, jossa mm. pakkausmateriaalin aistinvarainen arviointi on ollut ratkaisevassa roolissa.

Vuoden 2021 lopulla Jujo Thermal lanseerasi ensimmäiset elintarvikepakkausmateriaalinsa, jotka tarjoavat ympäristöystävällisen vaihtoehdon elintarvikkeiden joustopakkauksien alumiinisille tai muovisille suojakalvoille. Täysin kierrätettävä materiaali koostuu puupohjaisista kuiduista, jotka on päällystetty vesipohjaisella barrier-suojapäällysteellä. Barrier-päällyste suojaa pakkauksen sisällön ja säilyttää aromit erinomaisesti.

SHIELDPLUS® ratkaisee monta ongelmaa samanaikaisesti, ja se palkittiinkin vuonna 2022 Nuorkauppakamariln Tuottava-ideakilpailun palkinnolla. Jujo Thermalin pakkaustuotteiden tuotelinjapäällikkö Tuija Hakanpää kertoo nyt, kuinka testausta on käytetty apuna uuden tuotteen kehittämistyössä.


Sertifiointi, mikrobiologinen testaus ja pakkausmateriaalin aistinvarainen arviointi tärkeissä rooleissa tuotekehityksessä

Vuonna 1992 perustettu Jujo Thermal on Pohjoismaiden ainoana lämpöherkkien paperituotteiden valmistajana keskittynyt aiemmin pääasiassa erikoispapereiden valmistukseen. Koska yrityksellä ei aiemmin ollut elintarvikemateriaalien tuotantoa, tarvittiin SHIELDPLUS®-tuoteperheen kehittämisen alkutaipaleella ensiksi elintarviketurvallisuusstandardi ISO2022:n mukainen sertifiointi.

– Uuden tuotteen kehittämiseen liittyy paljon testausta, raaka-aineiden ja kemikaalien hyväksynnät sekä dokumentaation tarkistuttaminen turvallisuustyöryhmällä, Hakanpää luettelee.

Tuotekehityksen alussa Jujo Thermal teettää omat laboratoriotutkimukset tuotevedoksista, jonka jälkeen pilotoidaan tuotanto pienessä mittakaavassa. Tämän jälkeen pilottituotteet testattiin yhteistyössä Eurofins Expert Servicesin kanssa.

– Tuotetta kehitettäessä näytteitä lähetetään säännöllisin väliajoin testaukseen. Ensin pohjapaperin mikrobipuhtaus testataan sekä sellaisenaan että päällystettynä. Päällystettyä materiaalia puolestaan odottaa pakkausmateriaalin aistinvarainen arviointi, Hakanpää kertoo.

 

Pakkausmateriaalin aistinvarainen arviointi on erityisen tärkeää kuluttajatuotteiden kohdalla

Elintarvikekontaktimateriaalien testausta ohjaa lainsäädäntö sekä tuotekohtaiset vaatimukset: elintarvikepakkausmateriaaleista ei saa siirtyä makua tai hajua elintarvikkeisiin eivätkä ne saa muuttaa elintarvikkeen aistinvaraisia ominaisuuksia.

Hajut ja maut ovat erityisen tärkeässä roolissa juuri kuluttajatuotteiden kohdalla, sillä kuluttajat myös reagoivat hyvin herkästi outoihin ja epämiellyttäviin hajuihin tai makuihin. Aistinvaraisella arvioinnilla voidaankin ennakoida tuotteen ominaisuuksia kuluttajamarkkinoilla jo ennen tuotteen lanseerausta.

Lue lisää: Kemiallinen analytiikka ongelmien ratkaisun ja laadunvalvonnan tueksi

– Kun tuotteeseen tehdään muutosta, lähetetään siitä aina näyte testaukseen. Jos tuote taas on jo hyväksytty, voidaan testausmäärää vähentää laadunvalvonnalliseen tasoon, Hakanpää kertoo.

Käytännössä elintarvikekontaktimateriaalien aistinvarainen havainnointi tarkoittaa maku- ja hajutestejä, joissa testaava raati koostuu noin kymmenestä Eurofins Expert Servicesin kouluttamasta henkilöstä. Lisäksi asiakkaiden omat testit antavat arvokasta palautetta tuotteesta.

– Tuotekehitystä varten tarvitaan asiakaskohtaista palautetta, sillä paljon riippuu myös pakattavasta tuotteesta. Pakkausmateriaalin aistinvarainen arviointi tehdään yleensä suklaalla, mutta erilaiset elintarvikkeet saattavat reagoida pintamateriaalien kanssa eri tavoin, Hakanpää avaa testauksen kompleksisuutta.

Lue myös: Pakkaukset ja tuoteturvallisuus – monipuoliset palvelut pakkausteollisuuden tarpeisiin

 

Sujuvaa yhteistyötä Eurofinsin testauslaboratorion kanssa

– Yhteistyö Eurofins Expert Servicesin kanssa on sujunut erittäin hyvin. Asiantuntevaa palvelua on ollut aina saatavilla, kun on tullut kysyttävää, Hakanpää kiittää ja kehuu erityisesti mikrobiologisen analytiikan palveluita sekä digitaalista portaalia, josta tulokset ovat helposti saatavilla.

– Lisäpalvelua saa helposti esimerkiksi silloin, kun tarvitaan lajitunnistusta, Hakanpää kehuu. Toki aistinvarainen testaus on melko aikaa vievä prosessi, minkä takia tuotteen vapauttamiseen täytyy varata aikaa, hän toteaa.

Jatkokehitys on jo meneillään, ja SHIELDPLUS-tuoteperheeseen kehitetään paraikaa premium-tuotetta, joka kestää korkeampia lämpötiloja ja kosteusolosuhteita. Tulevaisuudessa tuotetta voidaan viedä siis myös trooppisiin olosuhteisiin.

 

#tuotepakkaus #elintarvikkeet #tuotetestaus