JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ajankohtaista >> Uutiset >> Koostumusanalytiikka laadunvalvonnan ja ongelmanratkaisun tukena

Koostumusanalytiikka laadunvalvonnan ja ongelmanratkaisun tukena

Sidebar Image

Mitä on koostumusanalytiikka? Miten sitä hyödynnetään tuotannon ongelmanratkaisussa ja laadunvalvonnassa? Materiaalit pitävät sisällään paljon informaatiota, jonka Eurofins Expert Servicesin kemian analytiikan tiimi valjastaa osaksi liiketoimintaasi.

Syy tuotteen laatuvirheeseen voi piillä syvällä sen valmistusprosessissa tai raaka-aineissa. Tällöin kannattaa turvautua materiaalien kemiallisen koostumuksen selvittämiseen.

Eurofins Expert Servicesin koostumusanalytiikan tiimi vie vianetsinnän mikroskooppiselle tasolle – kirjaimellisesti. Koostumusanalytiikka pureutuu materiaalien ja tuotteiden koostumusten analysointiin asiakkaan tilanteesta ja tarpeista käsin. Sopivilla laitteilla ja piinkovalla asiantuntijuudella materiaalista voidaan tunnistaa niin orgaaniset kuin epäorgaaniset aineet.

Koostumusanalytiikkaa hyödynnetään muun muassa laadunseurantaan, ongelmanratkaisuun sekä kilpailijaseurantaan. Eurofins Expert Services toimii myös puolueettomana kolmantena osapuolena asiantuntijuutta vaativissa selvitystöissä.

Yksilöllinen toimintasuunnitelma vastaa parhaiten asiakkaan tarpeisiin 

Kun outo pilkku ilmestyy tuotteeseen tai tuote alkaa haista omituiselle, koostumusanalytiikan tiimi auttaa ratkaisemaan ongelman. Tuotteen loppukäyttäjä on esimerkiksi saattanut reklamoida vieraasta esineestä tuotteessa tai laadunvalvonta on voinut löytää siitä värivirheitä. Ensimmäiseksi selvitetään kokonaiskuva ongelmatilanteesta:

– Jotta osaamme etsiä ongelman syytä mahdollisimman tehokkaasti oikeasta suunnasta, meidän on koottava olemassa olevat lähtötiedot: mistä näyte on peräisin ja onko prosessissa ilmennyt ongelmia? kertoo Eurofins Expert Servicesin kemiallisen analytiikan päällikkö Marja Tuominen.

Koostumusanalytiikka ei kaavamaisesti toista itseään, vaan lähtee liikkeelle aina yksilöllisen toimintasuunnitelman laatimisella. Jokainen ongelmanratkaisututkimus aloitetaan kuitenkin nopeasti toteutettavalla alkukartoituksella:

– Ensin selvitämme yleisellä tasolla, mikä on materiaalin pääasiallinen koostumus, onko kyseessä esimerkiksi orgaaninen vai epäorgaaninen aines? Tämän jälkeen voimme tehdä toimintasuunnitelman jatkotutkimuksista. Jos tavoitteena on selvittää vääränlaisen hajun syy, voimme tehdä aistinvaraista arviointia kemiallisten analyysien tueksi. Jos taas meidän on tunnistettava tuntematon aine kuten tuotantolinjojen putken tukos, käytämme siihen sopivaa kemiallista analyysia. Jos pyrimme selvittämään virheiden alkuperän, selvitämme, onko se peräisin raaka-aineista vai mahdollisesti prosessoinnista.

Moninaiset tutkimukset mahdollistaa monipuolinen ja nykyaikainen laitekanta. Käytössämme on muun muassa mikroskoopilla varustettu FT-IR-laite, jollaisia Suomessa on käytössä vain muutamia, sekä SEM/EDS-tekniikka, jolla voidaan tutkia näytettä luotettavasti hyvin pienistä näytemääristä. Mikäli selvitystyö vaatii vielä tarkempaa tutkintaa, emme jätä asiakasta yksin:

– Olemme osa on Eurofins Groupin laajaa kansainvälistä verkostoa,  joten löydämme analyysimenetelmän varmasti tarpeeseen kuin tarpeeseen. Asiakkaan ei tarvitse itse soitella eri laboratorioihin, vaan me huolehdimme siitä hänen puolestaan.

Koostumusanalytiikka on asiakkaan ja tiimin yhteistyötä

Asiantuntijatiimimme on ennenkaikkea asiakkaamme kumppani. Päätöksistä neuvotellaan aina asiakkaan kanssa ja tuloksista viestitään aktiivisesti prosessin eri vaiheissa.

Vaikka moni tutkimustarpeista on ainutkertainen, tiimimme toimii myös asiakkaan pitkäaikaisena kumppanina ennakoiden ja reagoiden ilmeneviin haasteisiin. Pitkäaikaisen kumppanin kanssa reagointi on helppoa ja entistä nopeampaa.

– Mahdollisimman hyvä ennakointi auttaa aina tutkimusprosessissa. Laadunvalvonnassa on hyvä tietää tuotteen laatu ja sen koostumuksen perustiedot, jotta häiriön hetkellä vertailu on nopeampaa ja helpompaa. Prosessiteollisuus voi näin esimerkiksi ennakoida huollon tarvetta ja seurata, onko tuotteen laatu muuttumassa, Tuominen neuvoo.

Koostumusanalytiikan tiimimme on kokenut, syvän ammattitaidon omaava joukko alan ammattilaisia. Otaniemessä sijaitseva laboratorio on tiimityön areena: 

– Ongelmanratkaisuun erikoistuneesta 10 hengen tiimistämme puolet on asiantuntijoita ja puolet laborantteja. Jokaisella on alan syvällisen osaamisen lisäksi oma erikoistumisalueensa. Teemme tulosten tulkinnan aina yhdessä, jotta pääsemme hyödyntämään kunkin asiantuntijan tietotaitoa asiakkaan hyväksi.

Suurin osa Eurofins Expert Servicesin testausmenetelmistä on akkreditoituja. Lisäksi käytämme ensisijaisesti standardoituja menetelmiä.

"Koostumusanalytiikka ei kaavamaisesti toista itseään, vaan lähtee liikkeelle aina yksilöllisen toimintasuunnitelman laatimisella."

Marja Tuominen
kemiallisen analytiikan päällikkö

Kiinnostaako sinuakin tietää, mitä tietoa tuotteesi koostumukseen kiteytyy? Lue lisää palvelustamme ja ota yhteyttä!