JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ajankohtaista >> Uutiset >> Putkiston kuntotutkimus on enemmän kuin pelkkä tilannekuva

Putkiston kuntotutkimus on enemmän kuin pelkkä tilannekuva

Sidebar Image

 

Putkistojen kuntotutkimus kertoo, missä kunnossa kiinteistön LVV-järjestelmän eri osat ovat. Tutkitun tiedon avulla varmistat korjausten oikean ajoituksen sekä laajuuden ja samalla vältät turhia investointeja.


Säännöllinen putkistojen kuntotutkimus kannattaa

Putkiston kuntotutkimuksella pystytään ennakoimaan ja priorisoimaan kiinteistöjen tulevia korjaustöitä ja remontteja. Sen avulla voidaan myös arvioida vaihtoehtoisten saneeraustapojen käyttömahdollisuuksia LVV-verkoston eri putkiosuuksilla. Putkistojen kuntotutkimuksessa suunnitelmallisuus kannattaa, jotta kiinteistön korjaustyöt osataan ajoittaa oikein ja vältytään ylimääräisiltä kustannuksilta.

- Meillä on monia kohteita, joissa putkistojen kuntotutkimusta on tehty systemaattisesti esimerkiksi viiden vuoden välein. Osassa kohteissa säännölliset kuntotutkimukset on aloitettu jo 2000-luvun alussa, jolloin syöpymien edistymistä on pystytty seuraamaan pitkällä aikavälillä ja käyttöikäennustetta on pystytty tarkentamaan, kertoo Eurofins Expert Services Oy:n erityisasiantuntija Jukka Saarenpää.

Putkistojen kuntotutkimukset toteutetaan röntgenkuvauksella hyödyntäen perinteisiä tai digitaalisia röntgenfilmejä. Röntgenkuvaukset toteutetaan säteilyturvallisuuden varmistamisen vuoksi usein ilta- tai yöaikaan, kun kiinteistöt ovat tyhjillään tai vähäisemmällä käytöllä.

Kerrostalokohteissa kuntotutkimuksiin voidaan hyödyntää kellarikerrosta, jolloin röntgenkuvauksista aiheutuu kerrallaan vain muutamien minuuttien kellaritilojen käyttörajoituksia. Tarvittaessa putkistojen röntgenkuvauksia voidaan täydentää ultraäänipaksuusmittauksella, mikäli esimerkiksi putken seinämän paksuutta ei pystytä suoraan päättelemään röntgenkuvan oikean valotusajan lähtötiedoksi.

 

Hyvä putkiston kuntotutkimus on tarpeeksi kattava

Putkiston kuntotutkimuksessa tuloksena saat jäljellä olevaan putken seinämäpaksuuteen perustuvan järjestelmä- ja putkimateriaalikohtaisen käyttöikäennusteen. Putkistoja on mahdollista tutkia hyvin laajasti, tai keskittää tutkimus tarpeen mukaan esimerkiksi viemäri- tai käyttövesiverkoston putkistoihin. Putkiston kuntotutkimuksessa on varmistettava mahdollisimman monipuolinen otanta putkistosta, ettei tutkimus jää yksipuoliseksi ja tulokset vääristy. 

 - Oikeaoppisessa putkiston kuntotutkimuksessa keskitytään kriittisiin putkiston kohtiin, missä erilaisia syöpymiä tai käyttöikään vaikuttavia detaljeja voidaan havaita. Tutkimuksessa on oltava mukana liitoksia ja mutkia, ei pelkästään suoria putkiosuuksia, Saarenpää sanoo.

Kiinteistön putkistoja tutkittaessa on myös tärkeää, että mukana tutkimusotannassa on kaikkia putkimateriaaleja sekä putkikokoja, joita kiinteistössä on käytössä:

- Putkiosuuksilla, joissa poikkileikkaus muuttuu kuten päittäisliitoksissa tai T-haaroituksissa, virtaavaan veteen tulee erilaisia putken pintaa kuluttavia pyörteitä. Tämä aiheuttaa sen, että pyörteen kohdalle kehittyy laaja-alaisia sekä pistemäisiä syöpymiä nopeammin kuin muihin putkiston kohtiin. Myötävirran puolella putkeen saattaa kulua syöpymäkaistoja jotka voivat olla hyvinkin pitkälle edenneitä, vaikka muualla putkessa olisi hyvä tilanne.

 

Eurofins Expert Services toteuttaa putkiston kuntotutkimuksia vuosikymmenien kokemuksella

Oikea tekniikka sekä kokeneet asiantuntijat mahdollistavat kattavan ja tarkan putkiston kuntotutkimuksen. Röntgenfilmien avulla pystytään kuvaamaan ahtaammissakin paikoissa, ja digitaalisten ratkaisujen avulla röntgenkuvat onnistuvat dimensioltaan myös isoista putkista. Kiinteistöjen putket voidaan yleensä kuvata vesitäytteisenä eli kuntotutkimusta varten niitä ei tarvitse tyhjentää.

Eurofins Expert Services Oy:llä on pitkä kokemus putkistojen kuntotutkimuksesta 30 vuoden ajalta:

- Tässä on varmaan noin 2500 kiinteistön putket tullut tutkittua, ja vuosittain otetaan noin 1500 röntgenkuvaa. Se tekee 30 vuodessa noin 45 000 kuvaa! Pääasiallinen tarkoitus ei ole kuitenkaan kuvien ottaminen – käytämme röntgenkuvausta välineenä, jotta saamme putkistojen erityyppiset syöpymät, liitososien kunnot ja sakka- tms. kertymät selville, Saarenpää painottaa.

Kokemusvuodet eivät kuitenkaan puhu yksin puolestaan. Tärkeintä on kokemuksen mukana tullut asiantuntijuus ja kyky ymmärtää röntgenkuvia ja putkistojen kuntoa, jolloin siitä on enemmän lisäarvoa myös asiakkaille.

- Joskus näkee arvioita, joissa on ilmaistu ainoastaan putkessa olevan korroosiota tai pistemäisiä syöpymiä. On kuitenkin ihan eri asia kertoa syöpymien lisäksi, että syöpymien maksimaalinen syvyys on esimerkiksi 60 prosentin tasolla putken seinämän nimellispaksuudesta. Meidän työmme lähtökohta on, että pystymme kertomaan syöpymien syvyyden ja näin tehtyä laskennalliset käyttöikäennusteet.

 

Muistilista kiinteistön putkiston kuntotutkimuksesta

  1. Teetä putkistojen kuntotutkimus säännöllisesti. Näin saat tarkemman arvion käyttöikäennusteesta ja pystyt priorisoimaan korjaustöiden ja remonttien välillä.
  2. Valitse kuntotutkija, joka pystyy toteuttamaan tarpeeksi laajan kuntotutkimuksen. Kuntotutkijan tulisi pystyä tutkimaan ja analysoimaan putkiverkostojen kriittisimpiä kohtia. Mitä syvällisemmin putkiverkostoja pystytään tutkimaan, sitä realistisempi kuva putkistojen todellisesta kunnosta ja tulevien vuosien korjaustarpeista saadaan.
  3. Suunnittele putkistojen kuntotutkimus asiantuntijan avulla. Putkistojen kuntotarkastukseen on monia eri mahdollisuuksia. Kun suunnittelet sen asiantuntevan tahon kanssa, vältyt virhearvioinneilta ja saat palvelua tarpeidesi mukaan.

 

Tiedätkö missä kunnossa kiinteistösi putket ovat? Lue lisää palvelustamme täältä ja pohditaan yhdessä, milloin kuntotutkimus on kiinteistöllesi ajankohtainen!