JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ajankohtaista >> Uutiset >> Sertifiointi ja tuotetestaus murroksessa

Sertifiointi ja tuotetestaus murroksessa

Sidebar Image

Sertifiointi ja tuotetestaus elävät kiinteässä yhteydessä maailmanlaajuisiin tapahtumiin ja kehitysliikkeisiin. Alan kehittyminen sekä viime vuosien tapahtumat ovat tuoneet toimialan pisteeseen, jossa polku kääntyy kohti uudenlaista arkea.

Lähivuodet ovat sertifiointi- ja tuotetestausalan muutosten vuosia. Lainsäädännölliset sekä geopoliittiset uudistukset määrittävät alalle uutta suuntaa.

Moni muutoksista on toimialakohtaisia, mutta näköpiirissä on useita uudistuksia, jotka koskevat kaikkia toimialoja. Eurofins Expert Servicesin toimitusjohtaja Antti Turunen kertoo alan suurimmista muutostekijöistä.

 

Markkina- ja lainsäädännöllisten muutosten vuosi 2021 


Brexit.
Kenties voimakkaimman muutosten sarjan eurooppalaisessa sertifiointi- ja tuotetestausmaailmassa on aiheuttanut brexit. Iso-Britannian EU-ero järisyttää Euroopan ja Iso-Britannian yhteisiä sertifioinnin ja tuotetestauksen käytänteitä toimialariippumattomasti:

– Brexit on lähivuosien muutoksista näkyvin ulkoinen tekijä. Se muuttaa Iso-Britannian ja sinne suuntaavan vientiteollisuuden arkea, kun Iso-Britannian CA-laitos irtaantuu EU:n hyväksyntärakenteesta. Turunen kertoo.

Brexitin jälkeen tuotteiden tuotehyväksyntä tapahtuu kutakuinkin kuten ennenkin, mutta CE-merkintä korvautuu UK:n markkinoilla UKCA-hyväksynnällä. Myös räjähdysvaarallisten tuotteiden sertifiointi muuttuu.

– UK-toimijoiden tulee vuoden 2021 aikana varmistaa CE-merkintöjen voimassaolo sekä tarvittaessa solmia sopimus uuden ilmoitetun laitoksen kanssa. Myös räjähdysvaarallisten tilojen ATEX-direktiivin mukaan sertifioitujen tuotteiden Iso-Britanniaan vienti edellyttää ensi vuoden alusta alkaen tuotteiden UKEX-sertifiointia ja tuotannon UK QAN -hyväksyntää.  


MDR-asetus.
Kansainvälisten lakimuutosten lisäksi kotimaan sertifioinnin ja tuotetestauksen lainsäädäntö kokee uudistuksia. Yksi merkittävimmistä lähivuosien muutoksista on lääkinnällisten laitteiden MDR-asetuksen voimaantulo toukokuussa 2021. 

– Uusi asetus tuo tiukennuksia lääkinnällisten laitteiden hyväksyntäprosesseihin. Muutos on merkittävä, sillä se koskee kaikkia lääkinnällisten laitteiden valmistajia. Lakimuutoksen tarkoituksena on ennen kaikkea lisätä laitteiden turvallisuutta ja tasalaatuisuutta. Haasteena ovat dokumentointiin ja laatujärjestelmän ylläpitoon liittyvät tiukentuneet vaatimukset.

Vuoden 2021 aikana tuotevalmistajien tulee selvittää omat muutostarpeensa niin brexitin kuin MDR-asetuksen osalta. Eurofins on suomalaisten toimijoiden tukena muutoksissa:

– Tarjoamme tarvittaessa asiantuntija-apua muutosten läpivientiin. Pyrimme myös aktiivisesti vaikuttamaan lisäämällä tietoa ja ymmärrystä suomalaisesta näkökannasta omissa kansainvälisissä verkostoissamme.

 

Toimialamuutokset – Tuotelähtöisyydestä kohti asiakaslähtöisyyttä 

 

Lainsäädännön ja trendien myötävaikutuksesta muuttuvat paitsi tekemisen puitteet myös alan toimintamallit. Globaalin yhteistyö kehittyy, mutta myös paikallinen toiminta vahvistuu. 

Eurofins Expert Services on kokenut selvän muutoksen pandemiavuoden aikana, jolloin markkinat ovat kaivanneet paikallista ja ketterää reagointia. Perinteisesti tuote- ja asialähtöinen sertifiointi- ja testausala etsii nyt uutta suuntaa asiakaslähtöisyydestä:

– Paikalliset, asiakaslähtöiset tarpeet ovat muuttamassa TIC-sektorin (Testing, Inspection and Certification) toimintaa perustavanlaatuisesti. Muiden alojen markkinat ovat jo pitkään toimineet asiakkaidensa tarpeista käsin. Me Eurofinsilla uskomme tämän olevan myös oman alamme tulevaisuus. 

Paikallisen, asiakaslähtöisen toiminnan edellytys on myös vahva kansallinen toiminta. Suomalaisen testaus- ja sertifiointialan vahvistumisesta kertovat merkkipaalut kuten 20 vuotta täyttävä märkätilojen vedeneristäjän sertifikaatti sekä upouusi ammattivenemääräys.

Myös Eurofins Expert Services hakee aktiivisesti kasvua:

– Haluamme palvella asiakkaitamme entistä paremmin ja se onnistuu vain heitä kuuntelemalla ja priorisoimalla. Tulemme tulevaisuudessa kasvattamaan toimialakenttäämme  sekä palveluportfoliomme entistä laajemmaksi.

Miten voisimme auttaa sinua? Lue lisää palveluistamme ja ota yhteyttä!

 

Testing for life - turvallisemman ja terveellisemmän elinympäristön puolesta.