JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ajankohtaista >> Uutiset >> Vauriotestaus on tukenasi testaamassa ja tutkimassa

Vauriotestaus on tukenasi testaamassa ja tutkimassa

Sidebar Image

Vauriotestaus on tukenasi testaamassa ja tutkimassa silloin, kun tuote vaurioituu tai menee rikki

Miksi luotettavaksi määritelty teräskomponentti on pettänyt tai mitä yllättäen ilmaantunut epämääräinen materiaali elintarvikelinjastolla on? Esimerkiksi tällaisiin kysymyksiin vauriotestauspalvelumme tarjoaa vastauksia. Asiantuntijamme etsivät syitä poikkeamien taustalla niin kemian koostumusanalytiikkaa kuin tutkivan vaurio- ja ongelmanratkaisun keinoin. Jos tuotteessa havaitaan laatuvirheitä tai siitä löytyy epäpuhtauksia, koostumusanalytiikan tiimimme paneutuu tuotteen materiaalin ja koostumuksen analysointiin. Laajemman vaurio- ja ongelmanratkaisupalvelun tiimi puolestaan selvittää syitä rikkoontumisen taustalta monin eri keinoin.

Vauriotestaus paitsi selvittää ongelman, auttaa myös kunnossapidon kehittämisessä

Koska erilaisia vaurioita on laidasta laitaan, on ongelmanratkaisu iso osa vauriotestaajan työtä. Esimerkiksi myyntijohtajamme Marko Laurikainen nostaa tilanteen, jossa laitteen kriittisen liitoksen kiinnityspultteja on katkennut odottamattomasti. Syy on luonnollisesti saatava selville, jotta samankaltaiset vauriot voidaan välttää muissa käytössä olevissa ja uusissa vastaavissa laitteissa.

– Testaajat lähtevät tutkimaan, miksi näin on tapahtunut sulkemalla pois mahdollisia katkeamisen aiheuttajia. Aluksi tarkistetaan, onko pultti ollut oikeanlainen tähän kohtaan: materiaalikoostumusanalyysillä saadaan selville, onko materiaali ollut sitä, mitä on oletettu, Laurikainen kuvailee testausprosessia.

– Jos materiaali on ollut oikeaa, aletaan tutkia murtumajälkeä. Tässä mennään mikroskooppiselle tasolle tutkimaan säröä, josta murtuma on lähtenyt. Voi olla, että tuotteesta tunnistetaan esimerkiksi jonkinlaista korroosiota, Laurikainen kertoo.

Expert Services on tehnyt vauriotestausta esimerkiksi liikkuvalle kalustolle. Erään ajoneuvon vaihteistosta oli vaurioitunut hammaspyörä, ja vauriotestaus lähti tutkimaan rikkoontunutta osaa.

– Tässä tapauksessa liiallinen kuluminen tunnistettiin rikkoontumisen aiheuttajaksi. Perimmäisenä syynä oli liian pehmeä materiaali. Vaihteistoöljyn analyysillä pystyttiin tunnistamaan ennakoivasti vaurioriskin omaavat yksilöt laivueen muistakin ajoneuvoista, sillä kuluneen komponentin materiaali oli helppo tunnistaa öljyn metallipitoisuuksista. Näin ajoneuvot pystyttiin huoltamaan hallitusti, mikä on toki huomattavasti taloudellisempaa kuin keskelle matkaa rikkoontuneen laitteiston korjaaminen, Laurikainen kertoo.

Tutustu aiheeseen lisää: Konevauriot ja laitevauriot

Tuotekehitystä eteenpäin vauriotestauksen avulla – ennakoivasti

Vauriotestaus ja vaurioanalytiikka avittavat myös tuotekehitystä, sillä testaaminen on riskianalyyseissä avainasemassa. Riskejä ennakoimalla pystytään kehittämään sekä tuotetta että sen huoltosuunnitelmaa pidentäen tuotteen koko elinkaarta.

– Toimimme kumppanina esimerkiksi teollisuuden kunnossapitoyrityksille määrittelemällä ennakoivasti menetelmiä siihen, kuinka esimerkiksi tehtaassa tai ulkoilmassa kovalle mekaaniselle- tai ympäristörasitukselle altistuvien tuotteiden kuntoa voidaan seurata. Huomioon otettavia asioita ovat esimerkiksi erilaiset altistumiset tärinöille, kulumiselle, epäpuhtauksille, jne.

Käytännössä ennakoivaa seurantaa tehdään ottamalla näytteitä ja testaamalla niitä jo ennen tuotteen vaurioitumista. Mitattuun dataan perustuen voidaan tehdä edelleen kehitystä päivittämällä kunnossapitosuunnitelmaa tai tutkimalla vaihtoehtoja, jotka kestävät pidempään kyseisessä ympäristössä.

– Näin pystytään luotettavasti määrittämään tuotteelle huoltovälit erilaisissa kohteissa, ennakoivasti testaukseen perustuen, Laurikainen kertoo.

Vauriotestauksen keinoin pystytään helpottamaan myös esimerkiksi saneeraukseen liittyvää suunnittelua. Kiinteistöalan toimijoiden kumppanina annamme spesifiä ja syvällistä ymmärrystä kiinteistötekniikkajärjestelmien kuntokartoituksissa, esimerkiksi röntgenkuvaamalla kiinteistöjen vesijärjestelmiä.

Lue myös: Putkistojen kuntotutkimukset ja vuotoselvitykset

Vaurioiden tutkijat toimivat salapoliiseina mm. kiinteistöissä ja tuotelinjastoilla – vain muutaman esimerkin mainitaksemme

Tutkittavia materiaaleja on laidasta laitaan, kankaasta metallisiin tai vaikkapa nestemäisiin. Ennen kaikkea vauriotestaus on aina kokonaisuuden hoitamista, ja laajaa vauriotestausta tekevät asiantuntijamme tutkivat salapoliisin tavoin esimerkiksi kiinteistöissä syntyneitä vesivahinkoja, joiden syytä ei tiedetä.

– Tällaisissa putkistovauriotutkimuksissa selvitämme, mistä vuoto saanut alkunsa ja miksi. Eräässä tapauksessa putkivaurion juurisyyksi selvisi putkien nopea syöpyminen, joka johtui tuotteen pinnoitteen heikosta laadusta. Lisäksi alueen juomaveden ominaisuudet vauhdittivat syöpymistä, Laurikainen muistelee.

– Juurisyyn tunnistettiin liittyvän kuparin hapettumisilmiöön, jonka seurauksena kupariputken pintoihin tulee pitkäikäisyyden antava kalvo. Tietyistä syistä johtuen kalvo ei ollut muodostunut odotetusti.

Eräässä elintarvikeprosessissa laadunvarmistusmittauksen laite löysi pieniä alumiinipartikkeleita elintarvikkeista, mutta syytä ei tuntunut löytyvän, ja elintarviketuottaja oli neuvoton.

– Vauriotestaajamme lähtivät tekemään salapoliisityötä, jossa he pala kerrallaan tutkivat prosessia ja sen ympäristöä. Materiaalin kemiallisen koostumuksen kautta saatiin selville tarkasti, mistä materiaalista oli kysymys. Tämän jälkeen prosessilaitoksen teknisistä dokumentaatioista pystyttiin määrittämään, missä komponenteissa kyseistä materiaalia on, Laurikainen kertaa tutkimuksen etenemistä.

–.Lopulta löydettiin syyllinen: linjaston päällä olleen ilmastointilaitteen ripustin oli pettänyt, ja tuuletin osui välillä putken päähän niin, että siitä irtosi alumiinihippuja, Laurikainen kertoo.

Lue lisää: Kemiallinen analytiikka ongelmien ratkaisun ja laadunvalvonnan tueksi


Riippumaton vauriotestaus selvittää vahingon syyn kustannustehokkaasti, kun korvausvastuullisuutta selvitetään

Kun vaurio syntyy, usein asiaan liittyy myös korvausvastuu. Riitatapauksissa riippumattoman kolmannen osapuolen tutkinta on usein kustannustehokkain vaihtoehto, kun etsitään juurisyytä korvausvastuun jakamista varten.

Olemme apunasi aina tuotekehityksestä markkinoille viemiseen ja laaduntarkkailuun – koko tuotteen elinkaaren ajan. Tutustu monipuolisiin sertifiointi- ja tuotehyväksyntäpalveluihimme sekä testaus- ja tarkastuspalveluihimme tai ota yhteyttä!