JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Ajankohtaista >> Uutiset >> 201704 Katkon avain menestykseen ja edellakavijyyteen

Katkon avain menestykseen ja edelläkävijyyteen: tuotekehityksen perustana asiakaspalvelu

Sidebar Image

Korkeita lämpötiloja kestävän turvakytkimen kysyntä on syntynyt savunpoistopuhaltimien yhteyteen.

3.4.2018

Katko Oy on suomalainen perheyritys, jonka tuotteista suurin osa menee vientiin. Yrityksen historia juontaa juurensa yli 70 vuoden päähän. Silloin yrityksen ydintoimintaa oli auton moottoreiden korjaaminen. Nykyinen liiketoiminta sai alkunsa mielenkiintoisella tavalla vuonna 1946. Kansanhuoltoministeriö pyysi Katkoa valmistamaan kuormakytkimiä. Tuotteelle oli tarvetta, mutta ei valmistajaa. Katko Oy lähti kehittämään omia kytkintuotteita aivan alusta lähtien.​

Uuden korkeita lämpötiloja kestävän turvakytkimen kysyntä on syntynyt savunpoistopuhaltimien yhteyteen. Tulipalon sattuessa savunpoiston tulee pysyä käynnissä ja saada sähkövirtaa niin kauan kuin vaaditaan. Tällaisen tuotteen tarve syntyi alun perin Lähi-itään, mutta nyt uusi tuote on päässyt jo kotimarkkinoillekin, esimerkiksi Länsimetron savunpoistojärjestelmiin.
 
Katko Oy:n ja VTT Expert Servicen yhteistyö alkoi jo vuosia sitten. VTT Expert Services valikoitui tämänkin tuotteen testaajaksi, koska kokeiden tekeminen jo tutun toimijan kanssa oli luonnollinen jatkumo yhteistyölle.

Testaus mukana tuotekehityksessä

​Uutta tuotetta suunniteltaessa Katko Oy:n tuotekehityksen haasteena oli löytää tuotteeseen sopiva muovimateriaali ja rakenne, joka kestää korkeita lämpötiloja. VTT Expert Services osallistui kehittämällä tälle tuotteelle testausmenettelyjä, joilla Katko pääsi varmistamaan jo tuotekehitysvaiheessa, että lämpötilavaatimuksiin vastataan.
 
VTT Expert Services ja Katko loivat yhdessä testimenetelmän, jonka pohjana sovellettiin savunpoistopuhaltimien tuotestandardia EN 12101-3. Tuotevaatimusten pohjana haluttiin käyttää samoja vaatimuksia kuin savunpoistopuhaltimien F-luokalle on asetettu. Uuden tuotteen tavoitteena oli 300 ºC lämmönkestävyys ja soveltuvuus asennettavaksi F300-luokan savunpoistopuhaltimien yhteyteen. L​ämpötilankesto F300-luokkaa vastaaviin olosuhteisiin varmennettiin koeuunissa.
 
Testeillä Katko Oy pääsi varmistamaan, että suunnittelutyössä on tehty oikeita valintoja ennen tuotteen tuotantoon viemistä, eikä lopullisissa tuotteiden hyväksyntään johtavissa testeissä päässyt syntymään yllätyksiä. Korkean lämpötilan erikoistestillä varmistettiin kytkimen kuumuudenkestävyys.

Ota yhteyttä

Eurofins Expert Services
Kimmo Kaukanen
Puh. 050 407 2269
KimmoKaukanen@eurofins.fi

Uutisen julkaisi 3.4.2017 VTT Expert Services, joka on nyt nimetään Eurofins Expert Services ja osa Eurofins Groupia.