Ajankohtaista >> Uutiset >> 201803 Selvitys sisäilmaongelmista rakennusteollisuudelle

Teimme Rakennusteollisuus RT:lle selvityksen sisäilmaongelmien syistä ja hallinnasta

Sidebar Image

selvitys sisäilmaongelmista

20.3.2018

Rakennusten sisäilmaongelmat ovat edelleen valitettavan yleisiä. Ongelmia voi aiheutua tilaus- ja suunnitteluvaiheessa, rakennusvaiheessa tai käyttö- ja ylläpitovaiheessa tehtyjen väärien ratkaisujen tai huonojen toimintatapojen seurauksena. Selvityksen pääpaino on uudisrakentamisessa, mutta havaintoja​ voidaan soveltaa myös korjausrakentamisessa.

"Usein ongelmia syntyy esimerkiksi rakennushankkeen eri urakoiden rajapinnoilla, joista vastaaminen ja huolehtiminen eivät kuulu kenellekään. Silloin vastuu ja tiedon siirtäminen seuraavaan rakennusvaiheeseen jää vaillinaiseksi", toteaa selvityksen yksi tekijä VTT Expert Services Oy:n erityisasiantuntija Mikko Saari.

Sisäilmaongelmien taustalla monia syitä

Sisäilman laatuun vaikuttavat rakennuksessa monet asiat, esimerkiksi:

  • Rakenteiden epäpuhtaudet, kosteusvauriot rakenteissa ja niiden aiheuttamat mikrobikasvustot sekä rakenteiden puutteet ilmatiiviyden osalta
  • Materiaalipäästöt, ml. rakennuskosteuden aiheuttamat vauriot esimerkiksi muovipinnoitteisissa lattiarakenteissa
  • Kuitupäästöt ja muut epäpuhtauslähteet (tuloilma, tilan toiminta, kalusteet jne.)
  • Ilmanvaihdon toimivuuden ongelmat

Käytännössä rakennustyömaan kosteudenhallinta eri rakennusvaiheissa on yksi kriittisimmistä asioista. "Usein suunnitelmat ovat toki olemassa, mutta niiden toteuttamisessa on ongelmia", toteaa Saari​.

Selvityksestä apua laadukkaampaan rakentamiseen

Selvityksen tilasi VTT Expert Services Oy:ltä Rakennusteollisuus RT ry. "Halusimme varmistaa hyvän sisäilman edellytykset tunnistamalla sisäilmaongelmien aiheuttajia ja tarjoamalla niihin ratkaisuja ammattilaisten avuksi. Kaikkien rakentamisen ja ylläpidon eri osapuolten pitää varmistaa, että ainakin tavanomaisimmat syyt saadaan karsittua pois", rakennusteollisuus RT:n rakentamisen kehityksestä vastaava johtaja Jukka Pekkanen kertoo selvityksen tavoitteista.

​Selvityksessä kerrotaankin, miten sisäilmaongelmien syntymistä on mahdollista ennaltaehkäistä välttämällä tyypillisimpiä riskialttiita ratkaisuja, valintoja, tapahtumia sekä toimenpiteitä.

Lisätietoja

Lue koko VTT Expert Services Oy selvitys: "Sisäilman laadun hallinta rakennushankkeen eri vaiheissa"

Lue Rakennusteollisuus RT ry:n tiedote: Terveellinen sisäilma on monen tekijän summa

 

Uutisen julkaisi 20.3.2018 VTT Expert Services, joka on nyt uudelta nimeltään Eurofins Expert Services ja osa Eurofins Groupia.