Ajankohtaista >> Uutiset >> 201903 Brexitillä on vaikutuksia rakennustuotteiden hyväksyntään

Brexitillä on vaikutuksia rakennustuotteiden hyväksyntään

Sidebar Image

Britannian EU-erolla 29.3.2019 on vaikutuksia rakennustuotteiden hyväksyntään ja markkinoille saattamiseen. Euroopan Komissio ja Britannia ovat julkaisseet ohjeita ns. kovan brexitin eli sopimuksettoman EU-eron varalta.

Britannia säilyttää eurooppalaiset harmonisoidut tuotestandardit

Britannian hallitus julkaisi 24.1.2019 rakennustuotteita koskevan ohjeistuksen tilanteeseen, jossa EU-ero tapahtuisi ilman sopimusta.

Nykyisistä eurooppalaisista harmonisoiduista tuotestandardeista tulee Britannian nimeämiä standardeja.

Britannian markkinoille ennen EU-eroa 29.3.2019 vietyjen CE-merkittyjen rakennustuotteiden asema ei muutu. EU-eron jälkeenkin Britannian markkinoille voi erikseen määritellyn aikarajan puitteissa saattaa eurooppalaisen harmonisoidun tuotestandardin mukaisesti CE-merkittyjä rakenustuotteita.

Jos CE-merkintää käytetään ilman ilmoitetun laitoksen todistusta, voi Britannian markkinoilla käyttää erikseen määritellyn ajan CE-merkinnän lisäksi tai sen sijaan UKCA-merkintää. Jos CE-merkintä perustuu ilmoitetun laitoksen todistukseen, on aina käytettävä CE-merkintää.

CE-merkintä and UKCA-merkintä

Britannina hallitus julkaisi 2.2.2019 CE-merkinnän korvaamista koskevat ohjeet tilanteeseen, jossa EU-ero tapahtuisi ilman sopmusta.

Tuolloin UKCA-merkistä (UK Conformity Assessed) tulee merkki, jolla voi osoittaa tuotteen täyttävän Britannian lakisääteiset vaatimukset.

UKCA-merkin käyttöä koskevat säännöt vaihtelevat riippuen tuotteeseen sovellettavasta lainsäädännöstä. Ajatus on kuitenkin hyvin samankaltainen kuin CE-merkinnässä ja sitä koskevassa lainsäädännössä: tekniset asiakirjat, vaatimustenmukaisuusvakuutus, merkki, merkinnät, valmistajan tai markkinoille saattavan yrityksen vastuut jne.

Suurin osa tuotteista, joita CE-merkintä koskee, kuuluisi jatkossa UKCA-merkinnän soveltamisalaan. Britanniassa valmistetut tuotteet, joita halutaan viedä myös EU-markkinoille, pitäisi todennäköisesti UKCA-merkinnän lisäksi myös CE-merkitä.

Sopimuksettoman EU-eron tilanteessa Britannina vaatimustenmukaisuuden arviointilaitosten suorittamia arviointeja ei enää tunnusteta EU:ssa.

Brittiläisten valmistajien, joiden tuotteet edellyttävät CE-merkintään liittyvää vaatimustenmukaisuuden arviointia ja jotka eivät ole itsesertifioivia, olisi jatkossakin käytettävä EU:n hyväksymää arviointilaitosta.

Britannia sen sijaan hyväksyy jatkossakin EU:n ilmoitettujen laitosten raportit. Tosin tälle saattaa tulla myöhemmin määriteltävä aikaraja.

Lisätietoa

Britannian hallitus ja Euroopan komissio ovat julkaisseet ohjeistusasiakirjoja, joissa on tietoja siitä, miten valmistautua sopimuksettomaan EU-eroon:

Uutinen on julkaistu laajemmassa muodossa 8.3. Eurofins.com -verkksoivuilla. Lue koko uutinen: https://www.eurofins.com/consumer-product-testing/media-centre/news/eurofins-newsflash-march-2019-brexit-construction-products#a5

Ota yhteyttä

Eurofins Expert Services Oy
Tiina Ala-Outinen
Puh. 050 308 9275
TiinaAla-Outinen@eurofins.fi