Ajankohtaista >> Uutiset >> 201908 Soilfood – laadukasta sertifioitua viljelysmaan parannusta

Soilfood – laadukasta sertifioitua viljelysmaan parannusta

Sidebar Image

Lannoitepurkkeja

19.8.2019

Soilfood on vuonna 2015 perustettu kierrätyslannoitteiden ja maanparannustuotteiden toimittaja. Nyt se on kasvanut jo Suomen suurimmaksi. Soilfoodin idea on enemmän kuin lannoitteiden toimittaminen pelloille parantamaan viljelykasvien kasvua. Soilfoodin tuotteilla parannetaan viljelysmaan laatua lannoittamisen lisäksi. Tuotteet valmistetaan teollisuuden sivuvirroista, jotka ovat aiemmin olleet jätteitä. Näitä ovat esimerkiksi ruokateollisuuden ravinteikkaat sivuvirrat ja metsäteollisuuden prosesseista ylijäävät puukuidut.

Yrityksen nimi tulee maanalaisilta ”yhteistyökumppaneilta”: Maan pieneliöstön ravintoketjujen verkostoa kutsutaan soil food webiksi. Kun tätä maanalaista verkostoa ruokitaan oikein, viljelysmaan kasvukunto paranee.

Soilfoodin asiakkaita ovat sekä viljelijät, joille lopputuotteita myydään, että teollisuus, jolta raaka-aineet hankitaan. Yritys on löytänyt nopeasti paikkansa – kasvua on ollut noin 45 % vuodessa ja teollisuudesta jo soitetaan uutta tehdasta suunnitellessa.

Soilfoodilla on myös luomuviljelyyn sopivia tuotteita. Viljelyasiakaskunta koostuu puoliksi luomuviljelijöistä ja puoliksi tavanomaisista viljelijöistä.

Laatu on yrityksen toiminnan perusta

Soilfoodille laatu on tärkeä. Yrityksen tavoite on parantaa toimintaansa jatkuvasti. Laatua seurataan ja mitataan jatkuvasti. Laadunhallintajärjestelmän ISO 9001 sertifiointiin ryhdyttiin kuitenkin vasta kolme vuotta yrityksen perustamisen jälkeen – miksi? ”Alussa keskityttiin tekemiseen. Yrityksen toiminnalle oli tilausta ja kasvuvauhti oli niin kova, ettei muuhun oikein jäänyt aikaa. Heti kun aikaa liikeni, sertifiointiprosessi aloitettiin. Haluamme osoittaa asiakkaillemme, että toimintamme on laadukasta.” kertoo laatuinsinööri Sonja Ahvenainen.

Jouni Aalto Eurofins Expert Servicesta toimi arvioijana Soilfoodin laatusertifikaattiprojektissa. ”Soilfoodin toimiala on varsin mielenkiintoinen ja oli kiinnostavaa päästä mukaan tutustumaan näin ajassa kiinni olevaan yritykseen -käyttäessään juurikin jo olemassa olevia aineita lopputuotteidensa tuotantoon ja siten myös vaikuttaa ympäristöön myönteisesti hiilijalanjälkeä pienentäen. Yrityksen prosessien kuvaaminen huolellisesti ja ymmärrettävällä tavalla helpottaa kommunikointia asiakkaiden kanssa ja varmistaa hallitun toiminnan toteuttamisen ja seurannan.”

Ulkopuolista arviointia arvostetaan

Isoja muutoksia laadunhallintajärjestelmä ei tuonut. Aikaisemmat käytännöt dokumentoitiin ja lopuksi saatiin ”virallinen leima paperiin”. Koko prosessiin meni noin vuosi aikaa muiden töiden ohella. Joitain uusia prosesseja järjestelmä toi. Vaikka Soilfoodilla laatuun vaikuttavien asioiden perustyö oli jo tehty ennen sertifiointia, yhteistyökumppaneille ja alihankkijoille ulkopuolisen tekemä arviointi on tärkeää. Lisäksi neuvottelutilanteissa sertifikaattiin voi vedota ja se selkeyttää kaikille tekemistä. Dokumentoiduista prosesseista on helppo tarkistaa toimintatavat.

Mitä sertifioidaan seuraavaksi?

Kun yhdestä projektista on päästy, seuraavia askeleita suunnitellaan jo: Ympäristöjärjestelmän ISO 14001 sekä työterveys- ja turvallisuusjärjestelmän ISO 45001 sertifioinnit voisivat olla seuraavaksi edessä.

Ympäristöjärjestelmän sertifiointi koetaan tärkeäksi, koska ympäristön puolesta tehdään töitä. Suuria käytännön vaikutuksia sillä ei toimintaan olisi, sillä ympäristö otetaan toiminnassa jo nyt vahvasti huomioon.

Perinteisesti synteettiset lannoitteet valmistetaan neitseellisistä raaka-aineista. Kierrätyslannoitteiden valmistuksessa ei tarvita energiaintensiivisiä prosesseja ravinteiden sitomiseen ja näin vältetään päästöjä. Soilfoodin hiilijalanjälki on itse asiassa negatiivinen, koska yrityksen tuotteet kasvattavat maan hiilivarantoja. Esimerkiksi maanparannuskuitujen sisältämästä hiilestä 40 % sitoutuu maahan pitkäaikaisesti. Maanparannuskuidut myös pidättävät vettä pelloilla ja lisäävät maan multavuutta. Tuotteet ruokkivat maan mikrobeja ja täten myös parantavat pellon kykyä pidättää vettä ja ravinteita. Näillä keinoin pienennetään ravinteiden valumariskiä vesistöihin.

Työntekijöiden turvallisuudesta huolehtiminen koetaan tärkeäksi. Laatuinsinööri Sonja Ahvenainen on kehittänyt yrityksen työturvallisuusohjeistuksia, jotka ovat hyviä ja riittäviä nykyiselle 21 työntekijälle. Kasvua on kuitenkin odotettavissa, joten ulkopuolinen apu voi hyvinkin pian tulla tarpeeseen.

Ota yhteyttä

Eurofins Expert Services Oy
Jouni Aalto
Pääarvioija
Puh. 040 767 4506
JouniAalto@eurofins.fi