Ajankohtaista >> Uutiset >> 201909 LVL Handbook Europe – Ensimmäinen puutuoteteollisuuden yhteinen opas materiaalin ominaisuuksista ja käytöstä puurakentamisessa

LVL Handbook Europe – Ensimmäinen puutuoteteollisuuden yhteinen opas materiaalin ominaisuuksista ja käytöstä puurakentamisessa

Sidebar Image

wooden panels

Torstaina 26.9. julkistettiin LVL Handbook Europe -opas Forum Wood Building Nordic -seminaarissa Helsingissä. Oppaasta yli 90% on kirjoittanut Eurofins Expert Servicesin Lead Auditor Jouni Hakkarainen ja hän on toiminut myös projektin koordinaattorina. Opas on ensimmäinen maailmassa.

Puutuoteteollisuus ry päätti kaksi vuotta sitten käynnistää projektin oppaan laatimiseksi LVL:n (Laminated veneer lumber) käytöstä. Vuodet 2017-2018 tehtiin projektin valmistelua ja kesäkuussa 2018 solmittiin sopimus. Oppaan rahoittivat Metsä Wood, Raute ja Stora Enso.

LVL:n liimattu viilurakenne tekee siitä lujan materiaalin rakentamiseen. Tuotetta käytetään palkkeina, laattoina, tolppina, levyinä ja elementeissä: uudisrakennuksista korjauskohteisiin ja teollisuuskäyttöön.

Oppaan kohderyhmänä ovat arkkitehdit, rakenneinsinöörit, tekniset puutavaran tukkukauppiaat, puuelementtien valmistajat, urakoitsijat, rakennusmestarit kirvesmiehet ja muut rakenteiden ammattilaiset. Kirjan toivotaan löytävän tiensä myös edellä mainittujen ryhmien opetukseen.

Kirjassa esitellään LVL yleisesti: tuotteet, materiaaliominaisuudet, tuotanto, käyttö rakenteissa sekä tuotteen käsittely sen elinkaaren eri vaiheissa. Suunnittelijoiden avuksi on tietoa mm. rakennemitoituksesta, paloturvallisuudesta sekä esimerkkejä rakennelaskelmista.

Tutustu sähköiseen LVL-käsikirjaan https://puutuoteteollisuus.fi/faktoja-ja-ohjeita/lvl-kasikirja